Viner som framställs i Grekland

January 24

Grekland uppfann praktiskt vin tillbaka i det sjunde århundradet f.Kr., men det anses vara en framväxande vinregionen idag. Grekland slutade aldrig att göra vin för alla dessa århundraden, men hennes vinindustrin tog den långsamma banan, hämmas av turkiskt styre, politisk turbulens, och andra verkliga problem. Den moderna eran av grekiska vintillverkning inleddes på 1960-talet, med starka steg under det senaste decenniet.

Även om Grekland är ett sydligt land och känd för sin solsken, är dess druva växande klimat faktiskt ganska varierande, eftersom många vingårdar ligger på hög höjd där vädret är svalare. Dess viner är 60 procent vita; Vissa vita är söta dessertviner, men de flesta är torra.

De druvsorter i Grekland

En av Greklands största vin tillgångar - och handikapp - är dess överflöd av inhemska druvsorter, över 300 av dem. Dessa infödda druvor gör grekiska viner särskilt spännande för nyfikna vinälskare att utforska, men deras okända namn göra vinet svårt att sälja.

Grekland producerar också viner från kända druvsorter som Chardonnay, Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon, och dessa viner kan vara mycket bra. Dessa dagar, dock producenterna verkar mer engagerad än någonsin att deras inhemska sorter i stället för internationella druvor.

Av Greklands många inhemska druvsorter, fyra särskilt sticker ut som de viktigaste - två vita och två röda sorter:

  • Assyrtiko: En vit sort som gör delikat, ben torr, skarpa, mycket långlivade viner med citrusy och mine dofter och smaker. Även Assyrtiko växer i olika delar av Grekland, de bästa Assyrtiko viner kommer från den vulkaniska ön Santorini. Varje vin som heter Santorini görs minst 90 procent från Assyrtiko.
  • Moschofilero: En mycket aromatisk, rosa skal sort som gör både torra vita och bleka färgade torrt rosévin växer främst runt Mantinia, i den centrala, bergiga Peloponnesos regionen. Om ett vin heter Mantinia, måste det vara minst 85 procent Moschofilero. Viner gjorda Moschofilero har hög syra och är ganska låg i alkohol, med dofter och smaker av aprikoser och / eller persikor.
  • Agiorghitiko: Namnet på denna druva översätter engelska till "St. George, "och några vinproducenter kalla det så i märkningen av viner avsedda för engelsktalande länder. Greklands mest planterade och förmodligen viktigaste inhemska röda sorten, den växer hela fastlandet. Dess hemmaplan, där det verkligen utmärker, är i Nemea distriktet i Peloponnesos-regionen; något vin som heter Nemea helt från Agiorghitiko. Viner från denna sort är medelstora till djupt i färg och har komplexa dofter och smaker av plommon eller svarta vinbär.
  • Xinomavro: Den viktigaste röda sorten i Makedonien regionen i norra Grekland. Xinomavro producerar mycket garvsyra viner med stor surhet. Viner gjorda xinomavro har komplexa, kryddiga aromer, ofta vilket tyder torkade tomater, oliver, och / eller bär. Xinomavro viner är mörk till färgen, men ljusare med åldern, och har stor livslängd.

Greklands vinregioner

Några av de vinregioner i Grekland vars namn du sannolikt kommer att se på vinetiketter inkluderar:

  • Makedonien: Den nordligaste delen av Grekland, med bergig terräng och kalla klimat. Naoussa vinet kommer härifrån.
  • Peloponnesos: En stor, främst bergigt, halvö i sydvästra Grekland med varierande klimat och jordmån. Uppmärksammade viner inkluderar den mjuka, röda Nemea; de torra vita Patras och Mantinia; och söta viner Mavrodaphne de Patras (röd) och Muscat de Patras (vit).
  • Kreta: Den största grekiska ön, vilket gör både vita och röda viner, varav många är varietally-namngivna tillsammans med ortsnamnet på Kreta.
  • Andra grekiska öarna: Förutom Kreta, de fyra viktigaste öar som gör vinet är Santorini, Rhodos, Samos och Kefalonia.

Grekland är medlem i Europeiska unionen, och dess appellation system för vin antas följaktligen EU: s tudelad struktur. På toppen (kvalitetsviner fso) nivå Grekland har två kategorier:

  • AOQS, Appellation d'Origine de Qualité Supérieure (ja, det är franska!) För torr och off-torra viner
  • AOC, Denominación de origen, efterrätt och starkvin

Bordsviner med geografisk namn kallas lantvin (regionala viner). Många av Greklands bättre viner bär ett vins de pays benämning. Andra termer som har formella definitioner enligt grekiska föreskrifter vin inkluderar reserv (kvalitetsviner fso viner med ett minimum två eller tre år åldrande), grande reserv (ytterligare ett år av åldrande), och cava (ett bordsvin - i EU känsla av att vara på lägre appellation tier - med samma åldringskrav som reserv).