Vad är en Eyebar?

October 25

En eyebar är ett strukturellt element som används i byggandet. Det är vanligtvis en rak stång med ett hål eller "öga" i vardera änden, och är ofta gjorda av metall. Andra komponenter kan säkras till eyebar vid hålen på varje ände, och när konstruktionen är utformad, är eyebars placerade så att de är spända snarare än komprimerad. Detta innebär krafter drar på baren i stället trycka på den, eftersom den strukturella integriteten av denna bar är beroende av dragkrafter istället för att skjuta eller klämma krafter.

Mycket ofta eyebar är en I-balk, eller en metallbalk som har en I-formad profil. Ändarna av eyebar i detta fall kan funktionen en öppning vid vardera änden eller flera; om pjäsen har flera öppningar, är det oftast säkrad till ett annat konstruktionselement med bultar eller nitar för extra styrka. I andra fall kan det eyebar ha en rektangulär profil snarare än en I-form för strukturell styvhet och enkel konstruktion. Ett vanligt ställe att se en sådan komponent är på vissa typer av broar, speciellt fackverksbroar.

Baren i sig är oftast jämn i tjocklek, men längden på komponenten kan variera kraftigt beroende på dess syfte. Det kan fästas vid båda ändar, och andra komponenter kan hamna fäst vid eyebar någonstans utmed dess längd, även om de krafter som placeras på stången måste analyseras noggrant under konstruktion för att säkerställa överskott kraft är inte placerad på ett sådant sätt att balken kan misslyckas. Stängerna är vanligtvis värmebehandlas för ökad hållbarhet, och de är gjorda av robusta metaller, oftast stål. Ibland hålen i varje ände tillverkas något mindre än nödvändigt och brotschas ut på plats för en tight passform.

Ibland eyebars är anslutna till varandra för att hjälpa till att sprida belastningen drabbar den övergripande strukturen. Detta kallas ibland en kedja länkstruktur, som anslutning av eyebars liknar ihop utseendet av en kedja, ungefär som de som finns på cyklar eller motorcyklar. Änden av varje eyebar ofta rundade, och hålet är öppen vid centrum av den rundade änden. Andra eyebars kan fästas till den första med hjälp av en tapp, bult eller nit; storleken av förbindelsekomponenten kommer att variera beroende på storlek och funktion av strukturen, såväl som storleken på fältet själv.

  • -beam.