Vad är platta vårtor?

October 25

Platta vårtor är små, smidiga, smärtfri utväxter som kan uppstå var som helst på kroppen, även om de är vanligast hos grupperingar på ansikte och händer. Liksom alla vårtor, är de som orsakas av ett humant papillomvirus (HPV). Platta vårtor är vanliga hos små barn, men de sällan uppenbart efter tonåren. De är nästan alltid ofarliga och endast kvarstå under några år, även om vissa människor väljer att ha dem bort för estetiska syften.

Forskare har upptäckt hundratals olika delarna av HPV som kan manifestera i en rad olika sätt. Några specifika delar, nämligen HPV-typerna 3, 10 och 28, är förknippade med utvecklingen av platta vårtor. Dessa typer endast sällan bli malign eller orsaka andra typer av vårtor att visas. Den troliga orsaken till att barn drabbas oftare än vuxna är att utvecklingsimmunsystem är mindre effektiva på trycka HPV-infektioner.

En typisk platt vårta är mindre än 0,2 inches (omkring fem millimeter) i diameter, något upphöjda, och ljusare i färgen än den omgivande huden. Det är vanligt att vårtor ska visas i kluster, med tiotals eller hundratals enskilda fläckar grupperade tätt tillsammans. De flesta fall är isolerade till en kind, under ett öga, eller på pannan. Kluster av platta vårtor visas mindre vanligt på handryggar, smalbenen och toppar av fötterna.

Platta vårtor är vanligtvis är godartade, även om de fortfarande ska inspekteras av en läkare för att utesluta möjligheten av en mer allvarlig hudsjukdom. En hudläkare kan inspektera vårtor och samla ett litet prov på huden för laboratorieanalys för att bekräfta förekomsten av en aktiv HPV-infektion. Efter att ha ställt diagnos kan läkaren förklara fysiologi tillståndet och diskutera behandlingsalternativ med föräldrar och patienten.

Dermatologer brukar inte föreslå aggressiv behandling för platta vårtor, påpeka det faktum att de inte är en anledning till oro och kommer sannolikt att försvinna på egen hand inom cirka två år. Om föräldrarna vill minska läkningstiden, kan de instrueras att prova en over-the-counter aktuell kräm som innehåller salicylsyra för att irritera och urholka den drabbade huden. En höghållfast salva innehållande retinoinsyra kan förskrivas för ihållande eller återkommande vårtor. Kryoterapi och kirurgiskt avlägsnande finns alternativ för många typer av vårtor, men läkarna avskräcka allmänhet sådana åtgärder för platta vårtor, särskilt om de är i ansiktet. Ärrbildning från kirurgisk behandling skulle kvarstå under mycket längre än vårtor själva.

  • En hudläkare kan bekräfta om en platt vårta är godartad.
  • Kryoterapi är det mest tillförlitliga sättet att ta bort vårtor.
  • Frysning vårtor med flytande kväve orsakar ofta blåsor att bilda där behandlingen utfördes.