Vilka är de olika typer av mat transportband?

July 28

Transportband används för att transportera material genom fabriker och andra produktionsanläggningar. Företag som tillverkar eller process livsmedel är beroende av särskilda typer av transportband bälten att ge effektiv renhållning och enkel rengöring. Dessa livsmedel transportband används även i andra anläggningar som släpper ut ett högt värde på sanitet, inklusive kemiska och läkemedelsföretag. De olika typerna av livsmedel transportband ofta kännetecknas av sitt material och konstruktion, vilket kan ha en betydande inverkan på sanering och föroreningsrisk. Dessa livsmedel transportband inkluderar bälten gjorda av plast, gummi och rostfritt stål.

Rostfritt stål har länge varit en av de mest populära material som används för att göra mat transportband. Medan dessa bälten tenderar att vara dyrare än andra typer av transportörsystem, de är också en av de mest sanitära av alla bandmaterial. Rostfritt stål är icke-toxiska och luktfritt, så det är osannolikt att förorena livsmedel. Den har även en mycket smidig, icke-porös yta som är osannolikt att fånga bakterier och andra mikrober. Slutligen är detta material lätt att rengöra, och kommer inte att rosta eller korrodera när de utsätts för vatten eller rengöringsmedel.

En annan stor fördel med rostfritt stål mat transportband är att detta material kan rymma ett brett temperatur. Mat bearbetningsanläggningar använder ofta extrem värme eller kyla vid transport eller framställning av livsmedel. Även plast transportörer inte är konstruerade för att tåla dessa temperaturer kommer rostfritt stål smälter inte, varp, eller spricka i extremt kalla eller varma klimat.

Transportband av gummi är ett annat vanligt alternativ för matproducenter. Dessa bälten tenderar att kosta mindre än andra livsmedel transportband, men kan inte erbjuda samma nivå av sanitet. Medan gummi tål frekvent tvättning och exponering för en mängd olika kemikalier, kan det vara mer absorberande än metallbälten. Detta innebär att bakterier och mikrober kan blev instängda i små områden under ytan av bandet, vilket leder till en risk för förorening. Transportband av gummi i allmänhet inte används för att behandla högriskposter, som kött, men kan användas i andra applikationer livsmedelsförädling.

Många moderna tillverkare har vänt sig till termoplastiska mat transportband. Dessa band är framställda med användning av extremt hårda och täta former av plast, som är i stånd att motstå sprickor, revor och hål. De är också mycket smidig och lätt att rengöra, med en icke-absorberande yta. En begränsning till plast transportband är att de inte kan vara i stånd att motstå de extrema temperaturområden som ibland förknippas med livsmedelsbearbetning.

  • Många livsmedels transportband är tillverkade av gummi eller plast.