Hur väljer jag det bästa stämjärn?

December 1

Ett stämjärn är ett verktyg som används för att hugga linjer och mönster i trä, och det finns många olika mejslar på marknaden. Den bästa stämjärn kommer att ha en lämplig chef för snittet eller linje du vill göra i träet. Det kommer också att vara den storlek som behövs för att göra önskad cut; annars kommer snittet vara för tunt eller för bred för din avsedda ändamål. Trä kommer i många styrkor, beroende på vilken typ av träd som virket kommer, och det bästa mejsel kommer att vara stark nog att skära den avsedda träet utan att slå sig eller bryta. Handtaget kan vara av trä eller plast, och båda erbjuder olika fördelar.

Chefen för ett stämjärn avgör hur det kommer att skära in i en träbit, och det finns många olika huvuden. Till exempel gör en avfasning mejsel en vinkel snitt, medan en flatmejsel gör en platta skär. Den bästa mejsel för dina behov bör göra snittet du söker. Om det inte gör det, då ditt projekt kanske inte blir som du tänkt eller det kan ta mer ansträngning från din sida - och med hjälp av mejseln felaktigt - att få den avsedda snittet.

Enkelt att få rätt stämjärn huvudet kanske inte tillräckligt; mejseln bör också vara rätt storlek. Om du får en mejsel som är för stor, då snittet blir bredare och kan förstöra ditt projekt. Även om du kan använda en mindre eller större mejsel för att få den avsedda snittet, är det mycket lättare att få en rätt dimensionerad mejsel för att undvika extra arbete och misstag.

Trä kommer i varierande styrka, beroende på vilken typ av träd som träet kom. Till exempel är ek mycket hårdare än balsaträ. Välja den bästa stämjärn sannolikt kommer att innebära att välja en stark nog att gå igenom den önskade träet. Att välja en svagare mejsel innebär att det kommer att bli svårare att skära in i träet och stämjärn huvudet kan varp, leder verktyget inte skära på rätt sätt.

Både plast och trä används ofta för att göra ett stämjärn handtag. En trähandtag är oftast inte lika stark som en plast en men, eftersom trä böjar, tenderar det att räcka längre. En plasthandtag tål hårdare strejker, men det har en tendens att spricka från en brist på flexibilitet. Den bästa stämjärn för ditt projekt sannolikt borde ha ett handtag som passar ditt sätt att slå in i träet, så mejseln fungerar bäst med din personliga mejsling stil.

  • Olika storlekar av mejslar skapa olika storlekar av rader när carving trä.
  • Det finns många typer av mejselblad, så välj det som är rätt för den typ av nedskärningar som du vill.
  • När du väljer ett stämjärn, anser bladstorlek, hur trähandtag görs och metallen som används för bladet: mjukare stålblad kan slipas lättare men hårdare legeringar kommer att stanna skarpare längre.