I Computing, Vad är en Leech?

September 27

En blodigel är en person som suger data, resurser eller bandbredd bort från ett nätverk eller webbplats på ett sätt som är anses etiskt tveksamt eller visar dålig netikett. Det betyder oftast att placera en börda på målet utan återgående något likvärdigt. Leechar har en extra mening i en värld av torrents, och igen i USENET binära nyhetsgrupper där vara en igel är helt acceptabelt. Så vad är skillnaderna?

I den trådlösa världen, är en igel någon som stjäl bandbredd genom att stationera sig utanför ett trådlöst café, till exempel, så att han kan använda tjänsten utan nedlåtande kaféet. En granne som använder sin grannes nätverk utan tillstånd anses också en igel.

En annan typ av leeching inträffar när en webbplats länkar till ett objekt som finns på en utomstående webbplats. Till exempel, Bob bygger en webbplats och länkar till en bild på Jean webbplats. När någon besöker Bob sida, ser det ut som bilden ligger där, men faktiskt Bob webbplats begär bilden från Jean s webbplats med varje besökare till sin sida. Bob stjäl bandbredd från Jean, som server hosting hennes webbplats använder sin bandbredd tilldelning att tjäna bilden till Bobs webbplats. Bob är en igel.

I en värld av torrents alla som laddar ner en fil som kallas en igel tills han eller hon får hela filen och börjar sådd det tillbaka till andra. I denna mening är en blodigel är en funktion av nätet. Men framgångsrika torrent-nätverk baserade på lika delning, så vem som helst som tar mer än de ger över en tidsperiod anses vara en igel i negativ bemärkelse. Torrent programvara avskräcker utlakning genom strypning tillbaka bandbredd till dem med låga aktie nyckeltal.

I USENET binära diskussionsgrupper där filerna blir postat för nedladdning, inte leechar inte en negativ klang eftersom diskussionsgrupp protokollet inte förlitar sig på lika delning. Människor kan ladda ner alla filer de vill utan ett ansvar att återgälda. Följaktligen är en USENET igel inte dåligt, vilket framgår av en av de mest populära binära nyhetsläsare, NewsLeecher.

Bortsett från USENET och nödvändig funktion torrent nedladdning, är en tagg för att undvika att bli en igel. Alla tjänar när folk tränar bra netikett, vilket är anledningen till begreppet existerar.

  • De som laddar ner en fil på nätet betraktas som en igel tills nedladdningen är klar och de kan börja dela det med andra.
  • En igel kan få tillgång till ett trådlöst nätverk utan tillstånd.