Vad är klorbutanol?

June 29

Klorbutanol, eller triklor-2-metyl-2-propan, används ofta som ett kemiskt konserveringsmedel i ett brett spektrum av kosmetiska och farmaceutiska produkter. De antibakteriella och antifungala egenskaper hos ämnet inhiberar mikrobiell tillväxt under längre tidsperioder. Substansen har också missbrukat fritiden och används ibland som ett euthanizing medel.

Kemister kombinera brukar kloroform och aceton för att producera klorbutanol, och ämnet kan visas som en gul till ljust vit kristall pulver med en distinkt kamfer arom. Formuleringen kan tillverkas som halv vattenhaltigt eller vattenfria men är vanligen mycket brandfarligt och måste upprätthållas på en sval, torr område utan lågor. Den fasta substansen är något vattenlösligt men löser sig lättare i alkohol.

När den används som ett konserveringsmedel, är koncentrationen av klorbutanol typiskt endast 0,5%. Farmaceutiska preparat som ofta innehåller ämnet innefattar injicerbara läkemedel, öron, ögon, och näsdroppar, tillsammans med salvor och orala lugnande medel. Over-the-counter formuleringar som innehåller klorbutanol kan innefatta öra, öga och näsa droppar, tillsammans med ansikts kosmetika, munvatten, och salvor. Även allmänt betraktas som icke-irriterande, kontinuerlig topikal användning kan orsaka hud- eller vävnadsirritation.

Kloroform användes en gång som en narkos. I tillräcklig mängd, klorbutanol uppvisar egenskaper som liknar sömnmedel och lugnande medel. Dessa egenskaper gör den kemiska attraktiv för dem som missbrukar olika ämnen. Effekter upplevs av individer som missbrukar formuleringen inkluderar orala bedövande, berusning liknar alkoholförgiftning, och långa perioder av sömn. Klorbutanol är allmänt tillgänglig genom kemiska detaljister, men vissa föredrar att försöka produktion i hemmet kemi labb.

Förutom dåsighet och sömn, kan centrala nervsystemet också inkluderar förändrad tal mönster, sluddrigt tal, och brist på fysisk koordination. Personer som är påverkade av ämnet kan också uppleva kognitiv funktion nedgång. Omfattande användning kan skapa avvikelser i blodet. Som klorbutanol bryts ned till triklor-etanol, bär substansen risk för eventuella neurotoxiska effekter. Forskare har bevis för missbildningar inträffar efter formuleringen administrerades till försöksdjur.

Vissa sällskapsdjur entusiaster använder klorbutanol blandas med vatten som en human metod för euthanizing reptiler, eftersom lösningen leder till döden i en fråga om minuter. Även om ämnet används över hela världen i flera formuleringar, vissa standarder förbjuda användning av kemikalien i vissa produkter på grund av obevisad effektivitet eller eventuella säkerhetsproblem.

  • Vissa munvatten innehåller klorobutanol.