Återställande Vita Dörrar

September 18

Om du råkar bo i ett äldre hem så kanske du vill lära dig hemligheten med att återställa vita dörrar. Genom att lära sig att återställa vita färgade dörrar som du har i ditt hem, kan du ofta spara enorma summor pengar genom att undvika ommålning eller byte dörrarna själva. Det första steget i att göra detta men ligger i att lära varför dörrarna kan missfärgas med tiden.

Det finns faktiskt några skäl till varför en dörr som har målats vita skulle vända gul över tiden. Det första skälet är oftast på grund av någon form av rökskador. Det kan vara från en öppen spis, vedspis, eller ens trä ugn som inte hade en rökkanal öppna hela vägen. En annan form av rökskador är från tobaksrök. Även om du (eller de i din familj) sällan röka inne, färgen på dörrarna verkar locka röken som en magnet. En annan anledning till att dina dörrar kunde missfärgas med tiden beror på spray som du används inuti. Sådana sprayer kan innehålla saker som luftrenare, möbelpolish, hårspray och så vidare. Slutligen kunde din dörr har målats med någon form av defekt färg. Lyckligtvis alla dessa metoder, med undantag för den sista, kan rengöras genom att använda en enkel renare som man kan göra hemma. Om det är den sista anledningen, och du vanligtvis inte kommer att veta förrän du har försökt att rengöra dörrarna, måste du måla om dörren.

Renare recept

 • 1/3 kopp mild flytande diskmedel (t.ex. Dawn eller Palmolive)
 • 1 kopp vanlig 40 nedan fordonsfönster tvätt
 • 1/3 kopp flytande rengöringsmedel (t.ex. Mr Clean, Pine-Sol, etc.)
 • 1 shot glas vitt vinäger
 • 1 kopp glasrengöringsmedel (t.ex. Windex)
 • 1/2 liter vatten

Restaurering process

 1. Blanda ingredienserna. Använda ingredienslistan ovan, blanda renare tillsammans i en stor bunke. När allt har varit helt blandas häll det i en sprayflaska. Förvara den oanvända delen av dammsugaren för senare användning vid behov.
 2. Testa renare. Spraya en liten mängd av rengöringsmedel på en mjuk, luddfri trasa. Duken ska bara vara fuktigt, inte blöt. Gnid renare på en undanskymd plats på din dörr för att se om det finns någon biverkning.
 3. Applicera rengöringsmedel. Innan du börjar använda renare, vara säker på att du har en hink med varmt, rent vatten till hands så att du kan skölja trasan eller svampen med jämna mellanrum. Spreja rengöringsmedlet på din svamp eller luddfri trasa, och sedan börja tvätta dörren helt.
 4. Tvätta dörren. Helt tvätta dörren, företrädesvis med början från toppen av dörren, arbeta dig ner. Detta kommer att bidra till att förhindra eventuella strimmor av smuts får in ett område som du redan har rengjort. Periodvis skölja ur trasan eller svampen, och sedan vrida den torr. Applicera lite nya renare och upprepa.
 5. Skölj dörren. När du har tvättat dörren helt, upprepa processen, men den här gången bara använder några varma rent vatten. Detta kommer att hjälpa spola eventuella kvar renare från dörren.
 6. Torka dörren. Torka dörren innan du tillåter att den kan användas regelbundet. Vid torkning dörren använder en ren, torr, luddfri trasa.