Vad är en romersk mosaik?

September 12

De flesta människor som älskar konst skulle bli förfärade att veta att en vacker pjäs av konstverk hade trampat på med smutsiga skor eller barfota, men det var precis vad som gjordes till en typ av antik konst, den romerska mosaiken. Många av de färgglada och intrikata mönster på mosaiker installerades på golv i bostäder eller offentliga platser, men de har också upptäckts på tak och väggar. Den romerska mosaiken skapades av skickliga hantverkare som ofta arbetat i team, med den mest yrkesarbetare skapar eller kartlägga designen. Den minst fackman arbetade på vanligt vitt utrymmen som omger mosaikdesign 鈥 檚 färgglada detaljer.

En romersk mosaik kan vara ett enkelt geometriskt mönster eller mycket mer komplicerat, till exempel de romerska mosaiker som skildrar gudar och gudinnor eller andra teman. Den större bilden avbildas i en romersk mosaik är konstruerad av många små och olika färgade bitar som arrangerades just för att göra önskad bild. Romerska konstnärer använde en mängd olika material när du gör mosaiker, inklusive glas, bladguld, snäckskal, stenar och plattor, som ofta var gjorda av terrakotta.

Många antika romerska mosaiker har hållit sig väl under århundraden, särskilt de som har utformats speciellt för att bli trampade på. Andra, som skapats som en dekorativ yta eller utsmyckning, har också överlevt till modern tid. Vissa typer av romersk mosaik hade ett jobb att göra; till exempel, kanske en mosaik har installerats på en butik 鈥 檚 vägg för att ange vad såldes där, till exempel fisk. En offentliga bad kan ha prydd med en sjöhäst mosaik. Vissa mosaiker ställdes till grav platser, inklusive gravar i Vatikanen.

De små bitar som var noggrant placerade för att skapa en mosaik kallas tesserae. Bitarna var varierande storlekar, även inom samma design. Romerska konstnärer kan skapa en mosaik snabbare om de använde större tesserae. Många av dessa skapelser gjordes för rika i samhället, som hade råd att betala för den mängd arbete och skicklighet som krävdes.

Romerska hantverkare började skapa mosaiker efter grekiska hantverkare tog sig till Italien, vilket innebär att designen form med dem. Romarna spred konstform hela sitt imperium, så långt bort som de brittiska öarna, där några exempel kvar än i dag. I England, till exempel, var en romersk mosaik upptäcktes 1960, men senare begravd under en parkeringsplats. Erkänd som en värdefull fynd har mosaik blivit huvudattraktionen på ett nytt museum, The Novium.

  • Snäckskal var en av de olika föremål som används i romerska mosaiker.