Vad är Supination?

September 17

Supination är en term som används för att beskriva en typ av rotations involverar handen eller foten. När uttrycket appliceras på handen, beskriver det rörelsen av arm och hand som resulterar i en uppåtvänd flata. När den appliceras på foten, hänför sig termen till rörelse som resulterar i den uppåtriktade positioneringen av fotsulan. Om foten är supinerad, är den yttre kanten av sulan som används för att bära vikten av kroppen.

Även termen supination kan användas för att hänvisa till både händer och fötter, är det ofta diskuteras i termer av löpning och promenader. När du kör eller promenader, supination betyder liten rullning av foten som resulterar i en slitbana lutar mot den yttre kanten av foten. Denna rörelse kan vara fördelaktigt, vilket skapar en stel yta för att skjuta ifrån när man tar nästa steg. I själva verket, foten supinates automatiskt vid promenader eller springer för att ge hävstång samt hjälpa till med snurr kroppen framåt.

Ibland kan supination vara överdriven. Detta kan orsakas av en mängd olika faktorer. En mycket vanlig orsak till överdriven supination är tidigare skada, t.ex. en stukad fotled. I fallet med en sådan skada, kan supination begränsande ledband och senor skadas, försvagas, eller till och med över förlängas, lämnar dem sårbara för överdriven supination.

En ökad nivå av supination kan orsaka betydande problem. Ofta kan det orsaka muskler och senor som ger ankeln med stabilitet för att bli överarbetad och ansträngd. I sin tur kan dessa muskler tillåter vristen att rulla över helt, vilket orsakar en fotledsstukning, knäproblem, eller till och med ligament skador.

Även alla supinates till en viss grad, verkar vissa individer predisponerade för överdriven supination. Att upptäcka om du får till överdriven supination, börja med att undersöka dina skor. Om du bär dina skor mer längs den yttre kanten än andra delar av skorna kan du supinera för mycket. På samma sätt kan förhårdnader placerade på ytterkanten av foten vara ett tecken på överdriven supination. Dessutom kan en onormalt stor skarv mellan din lilla tå och resten av din fot vara ett tecken på överdriven supination.

Om du lär dig att du är benägna att överdriven supination, är det viktigt att se till att dina skor är ordentligt monterad. Tänk på att vanliga skoaffärer inte kanske kan hjälpa dig. Istället leta efter en skoaffär som är utrustad för att analysera din löpning och promenader gång. Förutom välsittande skor, sådana saker som anpassade fot sängar och ortos utrustning kan hjälpa. I svåra fall kan sjukgymnastik vara till nytta också.

  • Överdriven supination uppstår när foten rullar för långt utåt när hon gick, skapar en instabil fotled och eventuellt leda till rörelsehinder.