Förlossning för kvinnor med MS

November 17

Trots vad många tror, ​​mammor med multipel skleros (MS) levererar sina barn precis som andra kvinnor gör (ni vet, med massor av yelling, grymtande, och tandagnisslan). Och precis som kvinnor utan MS, har du anestesi alternativ att göra förlossningen lite lättare. Om du vill ha eller behöver narkos, är alla typer anses säkert för dig att använda - valet är upp till dig och din läkare.

Sedan 1950 har forskningen vid flera tillfällen bekräftat att kvinnor med multipel skleros (MS) kan ha friska barn utan ökad risk för missfall eller fosterskador. Barn som har en förälder med MS har en något högre risk att utveckla MS än barn i den allmänna befolkningen, men risken är fortfarande relativt låg på cirka 3 till 5 procent. Tyvärr finns inget test eller genetisk studie närvarande som kan avgöra ditt barns risk att utveckla MS.

En färsk, väl utformad studie jämfördes 432 födslar till kvinnor med MS och 2975 födslar till kvinnor utan MS i British Columbia. Utredarna såg på en mängd viktiga faktorer relaterade till hälsa nyfödda, de typer av leveranser mödrarna upplevt, och varaktigheten och svårighetsgraden av de mammor "MS.

Den goda nyheten är att de pregnancyutfall i mammor med MS inte skiljer sig från de pregnancyutfall av mammor utan MS. Barn till mammor med MS hade samma fosterutveckling och vägde detsamma vid födseln som barn till mammor utan MS. De mammor med MS var inte mer sannolikt än de andra mammor att behöva en Kejsarsnitt eller assisterad vaginal förlossning.

Kvinnor som var mer skadade av deras MS var något mer benägna att uppleva svåra leveranser, men skillnaden var inte stor nog för att anses vara betydande. Men de mammor med MS var mer benägna att vara överviktiga - förmodligen på grund av minskad rörlighet.

Eftersom fetma är känd för att vara associerad med problem i graviditet och förlossning i den allmänna befolkningen, tala med din läkare om strategier för att bibehålla en hälsosam vikt före, under, och efter att ha levererat barnet.

Trots bevis visar att mammor med MS göra bra under graviditet och förlossning, kan vissa förlossningsläkare och narkosläkare i olika delar av landet vara ovilliga att ta dig på som patient eftersom de felaktigt anser graviditet och förlossning i en kvinna med MS att vara " hög risk. "

Så se till att diskutera din graviditet och förlossning med din barnmorska från get-go, och boka tid för att träffa narkosläkaren i förväg. Dessa konversationer kan bidra till att din stora dag är så bekväm och stressfri som det möjligen kan vara. (Kolla in National MS Society hemsida för information om graviditet och förlossning som du kan dela med dina läkare.)