Vad betyder "name and shame" Mean?

June 16

"Namn och skam" är något en regering gör för att utsätta människor eller företag som bryter mot vissa lagar eller koder, inklusive dem som begår brott eller delta i antisocialt beteende. Några andra organisationer gör detta också, antingen för att avslöja brott som kan ha täckt upp eller att skina ett ljus på beteendet att allmänheten kan invända mot. Tanken är att exponera identiteter dessa personer kommer att avskräcka andra från att delta i liknande aktivitet av rädsla för också exponeras.

Grupper "name and shame" när de släpper listor över namn på personer eller företag som har bedrivit beteende som är olagligt eller på annat sätt stötande. Ofta innehåller detta beteende handlingar som tarnish en persons rykte och står i en gemenskap. Det görs vanligtvis till snattare, sexualförbrytare, och de som besöker prostituerade, till exempel.

Ett annat tillfälle när en regering kan ta denna åtgärd är när de identifiera personer eller företag som har begått bedrägerier. Detta kan inkludera att ljuga för myndigheter om skatter, stjäla pengar, eller begå bedrägliga system. Offentliga tjänstemän som agerar oetiskt i valda eller utsedda positioner kan också nämnas.

Den rättvisa och nyttan av denna process är omdebatterat. Vissa ser det som en positiv form av grupptryck, avskräcka dåligt beteende i samhället genom att göra det känt för alla. Andra ser det som orättvist att inrätta medborgare och företag för hån av grannar och konsumenter. Det finns ingen chans för den person eller företag på listan för att förklara sammanhanget för åtgärden, till exempel, eller vad som kan ha gjorts för att rätta till situationen.

Medan vissa "hänga ut" listor är säker på att genera dem presenterade, kan vissa typer av brott eller beteenden som faktiskt uppmuntras genom att de ges en sådan ryktbarhet. Asociala beteenden, som sprutning graffiti, är populära i vissa folkmassor, särskilt bland tonåringar. Att vara "pekas ut" kan betraktas som en heders.

En annan kritik är möjligheten till permanent skada på rykte de namngivna. I vissa fall kan en mindre läkemedel eller snatteri avgift som kunde strukits kvar i allmänhetens medvetenhet längre på grund av dessa listor. Vissa hävdar att detta är orättvist, särskilt för unga lagöverträdare som kanske har svårt att klara av allmänhetens uppfattning om dem.

Politiskt, vissa regeringar och mellanstatliga organ "hänga ut" länder och ledare som inte följer internationella lagar och normer. Detta kan innefatta brott mot mänskliga rättigheter, jämställdhetslagar och miljöfrågor. Denna praxis används som diplomatiska påtryckningar för att driva vissa nationer och ledare i linje med andra länder.

  • "Namn och skam" kan skada en persons rykte.
  • "Name and shame" listor är avsedda att genera gärningsmännen.
  • Vissa graffitikonstnärer kanske gillar att vara föremål för en "name and shame".
  • Snattare är ofta måltavlor för en "name and shame".
  • Den som är misstänkt för att ha begått olika brott är mottagliga för att "pekas ut."