Vilka är de olika typerna av Knee ligament skada?

September 5

En knä ligament skada omfattar alla skador, vare sig akut eller genom upprepad användning, till de intrakapsulära eller extrakapsulär ligament i knäleden. Ligament är band av fibrös bindväv som vid knäet ansluta benet av låret, lårbenet, till ben i underbenet, skenbenet och vadbenet. De är också viktiga för stabilisering av knäleden och för överföring av krafter från musklerna i höften och låret över knäet, vilket resulterar i rörelse av underbenet. Eftersom de är mindre flexibla än muskelvävnad och som ligger på ett så utsatt läge är emellertid de knäligament är ganska känslig för skador.

De strukturer som ofta upprätt knä ligament skada omfattar både de intrakapsulära ligament, de som finns inom knäet ledkapseln, och extrakapsulär ligament, de som ligger utanför ledkapseln. De viktigaste intrakapsulära knä ligament inkluderar främre korsband (ACL), bakre korsband (PCL), och den tvärgående ligament. Kanske den mest kända och vanligast skadade, körs ACL diagonalt över den främre delen av knäleden nedanför knäskålen. PCL korsar bakom ACL i motsatt riktning så att de två bildar ett X, och det är mindre vanligt skadad. Sällan skadade är tvär ligament, som löper horisontellt över framsidan av mediala och laterala menisker.

De huvudsakliga extrakapsulär ligament omfattar säkerheter ligament, som löper vertikalt mellan ben ben på vardera sida av knäleden och patellar ligament. Kollateralligament, som är avspänd när knäet böjs och spänd när benet är rakt, inkluderar den mediala kollateralligamentet (MCL) på insidan av knäet och den laterala ligament säkerheter (LCL) på utsidan av knäet. En ofta skadade knä ligament, kör patellar ligament vertikalt från knäskålen till skenbenet ben i underbenet och hjälper överföringskrafter från knäet extensor muskler i låret över fogen.

En knä ligament skada kan antingen uppe av en plötslig trauma till det gemensamma, ofta från att idrotta, eller av en gradvis nöta av vävnad från överanvändning, till exempel i täta huk. Dessa skador som vanligen är närvarande som stammar, i vilka ligamentet sträcks bortom dess normala gränser, som partiella tårar, eller som kompletta tårar, även känd som spricker. Symtom på alla dessa skador kommer att omfatta smärta och svullnad, och omedelbar läkarhjälp krävs utöver tillämpning av RICE formel: vila, is, kompression, och höjd.

Bland dem som idrottar, ligamenten oftast skadade är ACL, MCL och PCL, ofta på grund av kontakt skador. ACL nder lårbenet till skenbenet och är en viktig stabilisator av knät, och det är ofta den första att lida en tår, antingen från direkt kraft som appliceras på knät, eller från en icke-kontaktkraft - en plötslig vridning eller explosiva rörelse. Av de säkerheter ligament är MCL ligger längs insidan av knät, och som sådan är lätt spruckit från sidokontaktkrafter - de som appliceras på utsidan av knäet. Slutligen PCL, vilket stabiliserar knäleden bakifrån, kan skadas av något slag eller explosiv rörelse som resulterar i knä hyperextension, som baksidan av knäet skulle vara överbelastade.

Överanvändning av knäet orsakar gemensamma mest typiskt skador på knäskåls ligament, vilket är så starkt engagerad i att utvidga knäet. Varje gång knäet sträcker sig från en böjd eller böjt läge, den patellara ligamentet, omväxlande känd som knäskålssenan, absorberar en stor del av kraften. Skador på patellar ligament inkluderar stammar och, mycket vanliga, tendinit, som bara kan behandlas genom att undvika de repetitiva knä-böjning rörelser, som i cykling, löpning eller huk, som ledde till skadan i första hand. Som med alla knät ligament skada, kan denna skada ta veckor eller månader att helt läka och kräver läkarvård.

  • En sjukgymnast kan hjälpa idrottare förhindra vissa idrottsrelaterade inuries.
  • En skadad knä bör vara utvilad och iskallt i flera dagar.
  • Ett diagram över knäet, som visar den främre korsbandet, mediala säkerheter ligament, och lateral säkerheter ligament.
  • Knä ligament skador ske antingen till de intrakapsulära eller extrakapsulär ligament i knäleden.
  • En man klädd i ett stag för knä sträckning.
  • Knee skador är vanliga inom idrotten.