Vad är betong Leveling?

June 18

Betong utjämning eller slabjacking är åtgärden att föra sjunkna eller hängande konkret nivå igen. Typiskt åstadkommes genom borrning av ett hål eller en serie hål i den sjunkna betong, inbegriper betong utjämning stora mängder av en flytande lera-liknande substans eller en sluten-cellpolymer skum pumpas under betongen genom de borrade hålen. Trycket av den injicerade lera inte bara skjuter betongen upp, det är också fortfarande på plats för att ge stöd till betong samt motverka framtida förlisningen av betongen. När betongen utjämning är klar, är leran jämnas där det pumpades genom hålen och den senare nästan försvinna.

Betong är typiskt hälls på toppen av en packad sand bas. Ofta är sanden inte komprimerade och bosatte nog innan betongen som hälls. Detta kan resultera i en urholkning av sanden genom regnet falla och naturlig sedimente. När detta händer kommer betongen sag eller bosätta, orsakar det att vara mycket lägre än vad som ursprungligen avsett. Detta kan leda till vattensamling, knäckt och trasig betong eller skada någon struktur byggd på betongen. Om rimliga, betong utjämning är en mycket mer kostnadseffektiv metod för att få betongen tillbaka till rätt höjd i förhållande till att bryta ut den gamla betongen och åter hälla plattan.

Den vanligaste ämne som används i betong utjämning är en blandning av sand, cement och jord som fyller i tomrummet under sjunkna betongen. I vissa tillämpningar, är en krossad kalksten blandas in i betong utjämning blandningen. Denna lagt sten ger en mer solid struktur under betong och hjälpmedel för att förebygga framtida försämring av substratet. När en platta har planat, får den inte trampas på eller användas i flera dagar för att ge tillräcklig tid för betong utjämning blandningen hårdna och bota. Underlåtenhet att följa detta härdningstiden kan resultera i betong förlisningen igen.

När det är möjligt, är en sluten cellpolymerskum som används för att jämna ut plattan. Använda skum för betong utjämning ger ett substrat som inte bryts ner och är också vattentät. Kraften i det expanderande skummet används för att lyfta betongen istället för trycket av det insprutade materialet. Den expanderande skummet kommer att söka upp alla håligheter i underytan och expandera för att fylla dem lika. Skummet förblir i sin expanderade form under den upphöjda betong och kommer inte eroderar eller ändrar form, vilket förhindrar att betong från sagging gång.

  • Våt betong som hälls.