Vilka är de vanligaste orsakerna till svullna fötter och ben?

June 20

Den mest orsaken till svullna fötter och ben orsakas av ökad vätska uppbyggd när man sitter eller står under långa perioder utan att byta positioner. Allvarliga hälsotillstånd kan också orsaka svullnad, såsom djup ventrombos, lymfödem, cellulit och hjärtsvikt. Att äta mat som innehåller mycket natrium och inte dricker tillräckligt med vatten kan också leda till svullnad och uppblåsthet över hela kroppen.

Sitter vid ett skrivbord när du arbetar hela dagen eller stående på ett ställe utan att flytta är båda vanliga orsaker till svullna fötter och ben. Detta kan vanligen lätt avhjälpas genom att flytta runt under dagen och att få tillräcklig motion. Dricka mycket vatten och stanna borta från livsmedel som kan orsaka svälla, såsom överflödigt salt, kan också bidra till att minska svullnad.

Övervikt eller gravida kan också orsaka svullnad i fötter och ben. Under graviditet är detta delvis beror på den extra blodflödet i kroppen. Den extra vikt runt mitten i båda fallen kan också hindra dräneringen av vätska från kroppen och leda till svullnad. Behandling för detta är i allmänhet samma som för svullnad orsakas av brist på rörelse. Gå ner i vikt kan också hjälpa.

Ibland kan en allvarligt hälsotillstånd blir att skylla för svullna fötter och ben. Cellulit är ett tillstånd som orsakas av en hudinfektion som kan orsaka svullnad. Ytterligare symtom är vanligen också närvarande och kan vara rodnad, smärta, ömhet, feber och värme i det drabbade området. Behandlingen innebär i allmänhet antibiotika.

Hjärtsvikt kan också orsaka svullna fötter och ben, samt svullnad i buken. Det kan orsakas av alltför många vätskor hade behållit i kroppen och bröstet. Som hjärtat pumpar blod mindre effektivt, är ännu mer vätska kvar och tillstånd försämras. Medicinering och ibland kirurgi är ofta nödvändigt.

Åderbråck och djup ventrombos är båda förutsättningar som kan leda till svullnad i ben och fötter. Åderbråck är i allmänhet svällda och fyllda med blod medan djup ventrombos avser en blodpropp i venerna. Dessa villkor är relaterade eftersom åderbråck är mer mottagliga för koagulering än normalt.

  • Stödstrumpor kan minska risken för att få blodproppar i underbenen genom att stödja blodcirkulation i armar och ben.
  • Åderbråck kan orsaka svullnad i fötter och ben.
  • Sitter hela dagen utan rörliga kan orsaka svullnad i fötter och ben.
  • Svullna fötter och ben kan orsakas av ett allvarligt hälsotillstånd.
  • Hjärtsvikt kan orsaka svullna fötter och ben.