Vad är Extreme Illamående?

August 12

Extreme illamående är en intensiv känsla av obehag och oro i övre magen ofta åtföljs av lusten att kräkas. Även illamående föregår vanligen kräkningar, har en person upplever detta symtom inte nödvändigtvis kräkas. Det finns många möjliga orsaker till extrem illamående inklusive ångest, överdriven konsumtion av alkohol, och hyperemesis gravidarum (HD) som är orimlig illamående och kräkningar under graviditeten. Andra vanliga orsaker till extrem illamående är en negativ reaktion på medicinering, en inflammation i övre mag-tarmkanalen, eller parasiter.

Alkohol och illamående är ibland relaterade. Etanolen som ingår i alkoholhaltiga drycker kan orsaka extrem illamående antingen direkt efter konsumtion eller flera timmar senare. Kombinerat med en svår huvudvärk och uttorkning, är illamående del av vad som kallas en baksmälla. Koffein och illamående är också relaterade eftersom både koffeinintag och koffein tillbakadragande har potential att orsaka illamående. Att avstå från alkohol eller koffeinhaltiga drycker är en beprövad metod för att undvika illamående i samband med konsumtion av någon av dessa drycker.

Eftersom det finns så många orsaker till extrem illamående, är det viktigt att konsultera en läkare för diagnos och behandling. Villkor orsakar extrem illamående kan variera från matförgiftning till blindtarmsinflammation till svindel. Utan en läkares råd, kan det vara svårt att fastställa korrekt kur för symtomlindring.

Det finns flera olika tester läkare använder för att diagnostisera orsakerna till extrem illamående. Till exempel kan en övre endoskopi avslöja om patienten lider av ett sår, ett hinder, eller inflammation. Det finns andra mer specialiserade tester för att diagnostisera villkor inklusive dysmotilitet sjukdomar som gastropares, oförmågan att effektivt tömma magen även om ingen obstruktion är närvarande.

Läkare kan ordinera en mängd olika behandlingar för extrem illamående. I vissa fall är det nödvändigt att korrigera eller bota den underliggande orsaken. Andra situationer kan kräva mediciner eller dietary förändringar såsom att genomföra en särskild intetsägande kost. För kroniskt illamående, är operation ibland används för att implantera en pacemaker i magen för att hjälpa till att reglera magtarmkanalen. När illamående orsakas av ett tillfälligt tillstånd som graviditet, en mage virus, eller som en bieffekt av medicinering, tillståndet försvinner i allmänhet på egen hand.

Vissa patienter kan välja homeopatiska, eller alternativa metoder för illamående behandling. Vanliga naturliga botemedel för illamående lättnad dricker platta cola, citron-lime soda, eller ginger ale. Tugga kardemummafrön, med hjälp av akupressur armband, och dricka fänkål te är andra populära hem rättsmedel för illamående.

 • Överdriven konsumtion av alkohol kan orsaka extrem illamående.
 • Uttorkning kan leda till extrem illamående.
 • Migrän kan orsaka illamående.
 • En intetsägande kost som innehåller ris rekommenderas för personer som lider av extrem illamående.
 • Vertigo är bland de många möjliga orsaker till en släng av extrem illamående.
 • En person med extrem illamående kan börja kräkningar.
 • Salmonella, en vanlig orsak till matförgiftning, kan orsaka illamående.
 • Cellgiftsbehandling kan orsaka extrem illamående.
 • Förbrukar alltför mycket av alkohol kan orsaka illamående.
 • Illamående orsak med graviditet kommer generellt att försvinna på egen hand.
 • Tugga på kardemummakapslar kan hjälpa till att lindra illamående.
 • Extreme illamående är en intensiv känsla av ett behov av att kräkas.
 • Extreme illamående kan orsakas av blindtarmsinflammation.