Vad är en Backfire?

February 17

Bara om alla har hört talas om en bil slå tillbaka innan. Den backfire används som en del av komedi i filmer och TV-program, ofta ger en tjock filt av svart rök som ger massor av skratt. Andra människor har varit i närheten när en bil skulle slå tillbaka, ofta häpnadsväckande människor och djur som kan tror att de har just hört ett skott. I huvudsak sker backfire när en ackumulering av gaser i motorn på en rinnande fordon plötsligt tänder och skjuter genom avgassystemet för att skapa ett högt boom. Här är lite av bakgrunden om hur baktändning inträffar, och vad du gör om din bil börjar slå tillbaka.

Ibland kallas afterfire, baktändning kan uppstå när en blockering inträffar någonstans i förbränningsmotorn av ett fordon. Ofta har backfire ett ursprung i justeringen av förgasaren. Eftersom förgasaren i äldre motorer bidrar till att säkerställa blandning av bensin och luft underhålls på rätt sätt, någon justering som kastar av balansen kan leda till insamling av rökgaser inom enheten. Dessutom kan detta samma slags tillstånd ske i inloppsröret hos motorn. Efter lite uppbyggd, kommer resultatet att bli en kraftig smäll, ofta följs av en bälg av rök ur avgasröret på bilen. Resultatet kan vara ganska pinsamt, för att inte tala bullrig och irriterande.

Medan några nyare motorer som inte är beroende av förgasare upplever bakslag, det är inte helt ovanligt. I allmänhet är det samma grundläggande princip om något slags obalans mellan gas och luftförbrukning som skapar problemet. Normalt kan den moderna mekaniker snabbt elektroniskt skanna motor och avgassystem av fordonet och isolera ursprunget till problemet på nolltid. I vissa fall är att reparera relativt billig, och kan utföras utan behov av att bryta sig in i motorn. I andra fall kan den backfire vara ett tecken på ett större problem som bara kommer att bli värre med tiden. Om så är fallet, kan reparationsarbetet vara ganska dyra, såväl som tidskrävande.

Den komiska värdet på backfire kommer inte tvekan fortsätta att roa publiken i många år framöver. Emellertid är förekomsten av backfires i motorer idag betydligt lägre än till och med tjugo år sedan. Det är mycket möjligt att inom en generation, kommer backfire vara ett minne blott, så långt som bilar berörs.

  • Den backfire används som en del av komedi i filmer och TV-program, ofta ger gott om skratt.
  • En förgasare obalans är ofta orsaken motor baktändning.
  • Medan några nyare motorer som inte är beroende av förgasare upplever bakslag, det är inte helt ovanligt i dessa dagar.