Vad är mullrande Sinus?

August 27

Den mullrande sinus är ett centralt beläget hålrum beläget vid basen av hjärnan intill tinningbenet och Kilben. Dess latinska namn är sinus cavernosus. Denna hålighet innehåller inre halspulsådern och flera viktiga nerver inklusive oculomotor nerv, den trochlear nerv, den oftalmiska nerv, den maxillary nerv, och abducens nerven. Den inre halspulsådern och abducens nerv köra horisontellt genom mull sinus medan övriga nerver löper vertikalt. Det finns två cavernous bihålor, en för varje hemisfär i hjärnan. Hypofysen sitter mellan de två cavernous bihålor.

Anatomi cavernous sinus är unikt eftersom det är den enda platsen i människokroppen där en artär flyttar helt genom en venös struktur. I det här fallet, den inre halsartären flyttar blod från hjärnan och ansiktet tillbaka till hjärtat för att syresättas.

Hälsoproblem i samband med denna specifika sinus inkluderar cavernous sinus trombos, en blodpropp i sinus. Trombos inträffar vanligtvis efter en extern ansiktsskada har lett till en propp i ansiktet ven. Ibland delar av proppen kan gå in i sinus och orsaka en infektion. Infektioner i ögon, öron, näsa, hals eller bihålor kan också spridas till sinus och orsaka trombos. Vanliga symptom på mull sinus trombos är utbuktande ögonglober, ett hängande ögonlock, oförmåga att röra ögat i en viss riktning, eller synförlust. Denna typ av trombos är sällan dödlig och kan behandlas med antibiotika. Sjukdomen kan dock bli mer allvarligt, om den lämnas obehandlad och sprider sig till den durala veinous bihålor.

Andra allvarliga hälsoproblem relaterade till mullrande sinus kan inkludera tillväxten av tumörer i sinus hålrum eller på hypofysen. Båda omständigheterna kan orsaka kompression av nerverna i sinus och leda till sensorisk skador, särskilt synförlust. De flesta tumörer som finns i denna region är behandlingsbara, men i varierande grad beroende på den specifika typ av tumör. Aneurysm och fistlar kan också orsaka skador på cavernous sinus, och liksom tumörer och trombos, leda till cavernous sinus syndrom. Mullrande sinus syndrom är en bred kategori av patologi som ofta är svårt att diagnostisera eller definiera men kan omfatta skador på ögon nerver och / eller eleven, blodsprängda bindhinnan, en rodnad i delar av ansiktet, förändringar i ansiktet svettning, och andra symptom förknippas med Hornera € s syndrom.

  • Ett tvärsnitt av huvudet inklusive bihålorna.
  • Mullrande sinus trombos är en blodpropp i sinus.
  • Mullsinusknuta kan orsaka blodsprängda ögon.
  • Den mullrande sinus är ett centralt beläget hålrum beläget vid basen av hjärnan intill tinningbenet och Kilben.
  • Hypofysen ligger mellan två cavernous bihålor.