Vad är kopplingen mellan Hormoner och depression?

September 16

Flera faktorer pekar på ett samband mellan hormoner och depression. Den mest övertygande länken kommer från det faktum att risken för depression är större under tider av hormonell obalans, särskilt för kvinnor. Experter har ännu att fastställa den exakta relationen av hormoner och depression, men studier har visat att hormoner spelar en roll i depression och relaterade symtom.

Fastän flera hormoner misstänks att anslutas till depression, två av de vanligaste är östrogen och progesteron. Båda förekommer naturligt i den kvinnliga kroppen, och brister tycks orsaka depression eller depressiva symtom. Kvinnor uppvisar depression oftare efter förlossningen och under menstruationen, premenopause och klimakteriet, som alla finns tillfällen när kroppen genomgår extrem hormonell obalans. Den specifika orsak och verkan samband mellan hormoner och depression är okänd, men statistiken visar att depression förekommer oftare när hormoner är i obalans.

Cirka 80 procent av nyblivna mammor upplever någon form av depression efter förlossningen. De så kallade "baby blues", en vanlig och mindre form av depression, har länge kopplats samman med de fluktuerande hormonella förhållanden som inträffar efter en kvinna har ett barn. I de flesta fall, hormonerna återgår till det normala inom några veckor och de depressiva symtomen försvinner på egen hand. Uppskattningsvis 15 procent av kvinnorna lider av en mycket allvarligare tillstånd som kallas förlossningsdepression. Detta är kopplat till hormonell obalans också, men andra faktorer sannolikt bidra till denna depression, och behandling krävs.

Depression förekommer också oftare hos kvinnor som går igenom klimakteriet, med cirka 10 procent lider av depression. Östrogennivåer börjar sjunka under klimakteriet, och denna brist tros leda till depression. Kvinnor som får hormonbehandling i klimakteriet har visat sig vara mindre benägna att drabbas av depression. Den direkta band mellan hormoner och depression under klimakteriet är okänd, men normala hormonnivåer tycks avskräcka utvecklingen av depression.

Hormoner och depression är också anslutna av sköldkörteln. Sköldkörteln reglerar hormonproduktionen hos män och kvinnor, och vissa fall av depression tros vara associerade med sköldkörtel fel. Depression och en thyroidbeskaffenhet har liknande symptom, och hormonbehandling kan reglera sköldkörtelns funktion och tillhörande depressiva beteenden.

Blodprover kan avslöja en hormonell obalans hos patienter som lider av depression. När hormonella avvikelser uppträder tillsammans med depression, kan läkarna lägga hormoner till traditionella behandlingsprogram. Forskning har visat att problem med hormoner och depression kan korrigeras genom att kombinera hormonbehandling med antidepressiva medel och beteende eller samtalsterapi. Hormoner har använts ensamt för behandling av depression med viss framgång. Som med alla medicinska tillstånd, är en professionell åsikt rådde innan en person genomgår någon procedur eller behandling.

  • Hormoner och depression är förbundna med sköldkörteln.
  • Tider av hormonell obalans är mer benägna att orsaka depression.
  • Kvinnor upplever ofta depression under menstruation eller efter förlossningen.
  • Cirka 80 procent av nyblivna mammor upplever någon form av depression efter förlossningen.