Vad är Vattenskärning?

September 2

Vattenstråleskärning är en innovativ och relativt ny teknik som möjliggör exakt ändå billig skärning av ett brett spektrum av material. Principen bakom en vattenskärning är enkel men ändå överraskande. Som namnet antyder, är en vattenstråle riktad ut från en öppning på ca tre gånger ljudets hastighet. Den intensiva trycket av smal ström gör att vattnet faktiskt skära genom nästan alla material placeras framför den.

Även vattenjetaggregat kan skära praktiskt taget alla material, de är oftast används för platta skivor av plast, aluminium, stål, kakel och sten. Ibland kan ett slipmedel, såsom granat eller sand, sättes till vattnet för att förbättra skäreffektiviteten. Vissa waterjets kan skära genom 12 tum (15 cm) tjockt stål!

Det finns många vattenskärning system tillgängliga, men de flesta har en liknande uppsättning komponenter. Hjärtat i systemet är en pump som ökar trycket av vattnet i en tank på upp till 4200 kg / cm 2 (60,000 pounds per square inch). Det material som skall skäras placeras på en stor tabell. En datorstyrd robotarm eller XY-systemet styr strömmen av vatten för att skära ut de önskade former. Strömmen av vatten är mycket smal, vanligen 0,03 inches (0,75 mm), som tillåter waterjets att skära detaljer omöjliga att uppnå med konventionella skärverktyg.

Waterjet system kontrolleras vanligen genom en dator så att digitala ritningar kan användas för att alstra skärinstruktioner. Trots den komplicerade och noggrannhet nedskärningar, är vattenskärning ofta billigare än traditionella skärmetoder. Ytterligare en fördel med denna typ av skärning, är att försumbar värme alstras under processen därigenom skydda material som är känsliga för sådan stress. En uppenbar nackdel är dock vattnet i sig; trä, papper, och vissa tyger diskvalificeras eftersom de är känsliga för fukt.

  • Plåt kan skäras med vattenstrålanordningarna.
  • Vattenskärning kan genomföras med hjälp av en robotarm.
  • Sand ibland tillsätts vattnet i en vattenskärnings att förbättra skäreffektiviteten.