Vad är Tomografi?

May 16

Tomografi är en gren av bildbehandling som producerar en bild som kallas en tomogram som visar ett enda plan av ett objekt i mycket specifika detaljer. Många människor tänker på tomografi i termer av medicinsk bildbehandling, som används för att skapa ett tvärsnitt av kroppen för att avslöja underliggande medicinska tillstånd. Andra grenar av vetenskapen utnyttjar också tomografi, inklusive biologi, geologi, oceanografi, arkeologi och materialvetenskap. Tekniken har använts sedan mitten av nittonhundratalet, även om tekniken för att producera tomogram ständigt förbättras.

Genom att skapa ett tomogram, kan en vetenskapsman titta in i något utan att aktivt skär den öppen. I ett fält som arkeologi, säkerställer detta att integriteten av exemplar är respekt bevaras medan de studerar. Inom medicinen är tomografi mindre invasiv än undersökande kirurgi, och det kan ge en utmärkt idé om vad som händer inne i patienten för medicinska leverantörer. Geologer använda den för att titta på tvärsnitt av sten och andra material, och tekniken dyker även upp i vissa högteknologiska kriminella labb så att bevisning kan analyseras utan att förstöras.

Matten bakom tomografi är ganska komplex. I huvudsak är strålar passerar genom objektet som avbildas, och strålarna, eller Tomografer maskinen flyttas under avbildningsprocessen att sudda ut andra plan och dra en tvärsnitt i skarpa detaljer. Vanligtvis provet hålls stilla, och hålla fortfarande är en viktig riktning i medicinsk bildbehandling för att säkerställa skarpa bilder. Tyvärr för patienterna, kan de medicintekniska produkter som används för att skapa tomografiska bilder vara mycket bullriga och trånga, vilket gör den riktning att hålla fortfarande mycket obehagligt.

Ett antal olika strålar används i tomografi, inklusive röntgenstrålar, gammastrålar, ultraljud, magnetisk resonans, och andra. När bilder av föremålet i fråga har förvärvats, de går genom ett datorprogram som rensar upp bilderna och skapar en tydlig tvärsnitt. Vissa datoråteruppbyggnadsprogram kan också skapa en tredimensionell bild av föremål som kan manipuleras för att få mer information om dess interna arbete.

Som med andra avbildningstekniker som bombarderar objekt med energi, kan tomografi vara farligt. Personer som regelbundet utför tomografisk avbildning brukar skydda sig genom att stå bakom en barriär eller bär speciella redskap som är utformad för att motstå skadlig strålning. För patienter, är en viss mängd livstidsexponering något oundvikligt, men det blir ett bekymmer när en patient utsätts för upprepad bilddiagnostik i ett försök att komma till botten med ett medicinskt problem.