Vad är en Yurt?

October 13

En jurta är en rund välvd härbärge används av nomader i hela Centralasien. Flera andra kulturer har antagit grund jurta designen och antog den för sina egna behov; i USA, till exempel, många alternativa bostadsföretag och entreprenörer att bygga strukturer som de refererar till som "yurts." En sann jurta är utformad för att vara lätt och bärbar, så att den kan flyttas tillsammans med sin ägare.

Traditionen av jurtet är förmodligen ganska gammal. Den grundläggande utformningen är i huvudsak som en förbättrad tält. Den runda formen är mycket stödjande, och göras starkare med användning av en trä ram så att jurtet kan motstå kraftiga vindar och dåligt väder. Den välvda tak främjar vattenavrinning och förhindrar ansamling av snö, upprätthålla den strukturella integriteten Jurta.

En välkonstruerad jurta är extremt lätt och det kan delas upp i hanterbara komponenter som bärs av kameler, jakar eller andra lastdjur. När gruppen av nomader når nästa camping plats, kan ramen jurtet snabbt sättas upp så att ett överdrag av filt eller skinn kan fästas. En hud eller filt täckta jurta är mycket vattenresistent, och den tjocka täck kommer också att bidra till att isolera interiören.

Dessa tydliga bärbara hus kan ses på stäpperna i Centralasien och Ryssland, och de har mycket gemensamt med det nomadiska kultur i dessa regioner. Ordet kommer från en turkisk sikt Yurta, vilket betyder "hemland". Konceptet som ett hemland är rörlig överfördes i jurta, en säker hem som nomader kan bära med sig. Yurts kan fyllas med sängkläder och andra funktioner i hemmet, och många har plats för kaminer så att matlagning kan ske inomhus i dåligt väder.

En Jurta kan också utformas för att inta ett fast punkt. Denna trend är särskilt vanligt i Nordamerika, där flera företag är specialiserade på tillverkning yurts av alla storlekar, tillsammans med kraftiga trä plattformar för att bygga dem på. Dessa bostäder tenderar att vara billigare att bygga än mer konventionella bostäder, och de använder ofta byggmaterial som återvunnet trä och stål, så att de är mer miljöeffektiva. Även yurts är inte traditionella eftersom de inte är bärbara, delar de klassiska runda form av klassiska yurts, tillsammans med den mjukt sluttande tak, ofta med en öppning eller takfönster i toppen så att invånarna kan se himlen.

  • Yurts används av nomader i Centralasien.
  • Yurts kan delas upp i komponenter som lätt bärs av kameler, jakar, eller andra djur.