Vad är en lilja av Nilen?

December 9

Lilja i Nilen är en typ av blommande växt oerhört populär i Kalifornien. Även kallad den afrikanska lilja, denna blomma är en infödd i Sydafrika, men importerades till andra delar av världen. Lilja i Nilen är en del av Agapanthus släktet och omfattar nästan ett dussin arter.

Växande på långa stjälkar, kan liljorna på Nilen vara (30-180 cm) 1-6 meter hög. Blommorna är nyanser av violett, blå eller vit och förekommer i kluster form av stora sfärer på toppen av stjälken. Varje kluster kan vara 6-8 inches (15-20 cm) över och idrott mer än ett dussin av de sex petaled blommor.

En perenn blomma, kan liljan av Nilen planteras i trädgården eller i krukor, men behöver väldränerad jord för att trivas. Om planterade utanför, de gör bäst i områden där temperaturen inte sjunker under 28 ° F (-2 ° C). Om de planteras i ett område som konsekvent når låga temperaturer, rötterna måste avlägsnas från jorden och lagras under vintermånaderna. Liljor av Nilen används också i snitt blomsterarrangemang och kan leva så länge som en vecka en gång skära.

Rötterna till lilja i Nilen kallas rhizomer. Rhizomer mycket lik lökar, men rhizom rötter sprids och kan användas för att propagera växterna. Till butiken bör rhizom placeras antingen i fuktig jord och hålls omkring 35-41 ° F (2-5 ° C) eller i en sval växthus och vattnas ibland. De jordstammar kan sedan omplanteras på våren.

Liljor av Nilen göra bättre med trånga rötter, vilket bör beaktas vid plantering i krukor. I allmänhet kommer en enda rhizom göra bra i en 12 tums (30,5 cm) potten och tre gör bra i en 20 tum (51 cm) potten. Jorden bör vara två delar lerjord och en del blad mögel.

Förökning kan ske genom att plantera frön eller genom delning av rötter. En lilja planterats av utsäde kommer inte att blomma i tre år medan den mognar. Dela upp rötterna tillåter blommande nya blommor förr, men den här typen av förökning kan inte ske förrän den ursprungliga anläggningen har tillåtits växa i ungefär fyra till fem år. När föröknings genom delning, bör rotstocken av liljan grävas upp, då en av rötterna sträcker sig från huvudlampan avskurna. Snittet rot kan sedan planteras och originalet lily planteras.