Vad är en Biometric Laptop?

January 31

För personer som är intresserade av att säkra viktiga datainformation, är en biometrisk laptop det bästa valet. De flesta datorer är skyddade av ett eller flera lösenord, dessa bärbara datorer kräver data som är nästan omöjligt att hacka. Biometriska säkerhet, vilket kräver ett fingeravtryck, iris skanna eller röstigenkänning, är en stigande fenomen i datorer. En biometriska laptop extra skydd är en trevlig funktion, men dess högteknologiska säkerhetssystem är inte utan problem.

Att ha en fingeravtrycksläsare är den mest framträdande typen av biometriska laptop säkerhet. Detta är ett litet fönster nära botten av ett tangentbord eller ens inbäddade i en mus som fungerar precis som en skanner, men den skannar fingeravtryck. Användare spara fingeravtryck skannar i en säkerhetsdatabas och ställa säkerhet precis som de skulle för en skriftlig lösenord. För att få kontroll över datorn, användaren gäller bara ett finger till skannern och den läser de unika dragen i den utskrift för att ge åtkomst.

En mindre vanlig men lika skyddande form av säkerhet för ett biometriskt laptop är iris skanna. Detta innebär vanligtvis en liten scanner som är extern från datorn. Liksom fingeravtrycksläsare, placerar användaren ett öga på den här kameran och låter den skanna iris, spara den till en databas i datorn. När användaren vill starta datorn, för att han eller hon uppmanas sätta ett öga till skannern, och när iris matchar databasen, kommer datorn ge användaren tillgång. Om det inte finns någon matchning, kommer den personen att nekas.

En annan form av biometrisk laptop säkerhet är röstigenkänning. Denna funktion är den minst vanliga av de tre, eftersom det är lättast att förfalska. Där de andra två tar rå mänskliga egenskaper, memorerar detta biometriska enheten aspekter av en röst tonen, timmer och ljud. Om användarens röst matchar de lagrade kriterier, gör säkerhetssystemet honom eller henne att använda den biometriska laptop.

Dessa biometriska laptop säkerhetsfunktioner ger ett extra lager av säkerhet för användarna, men de har också problem att enkla textbaserade lösenord inte. Den röstigenkänningsprogram ofta inte känner igen användarens tal om de inte talar tillräckligt tydligt, och detta kan orsaka en hel del frustration. Iris skannrar ger en hög säkerhetsnivå, men kan vara dyrt och känslig. Fingeravtrycksläsare inte memorera exakt fingeravtryck utan snarare en serie punkter på ett tryck och därför är benägna att många falska negativa, ibland förhindrar rätt person från att få tillgång.

  • Vissa biometriska bärbara datorer kan använda en iris scan för identifiering.
  • Vissa företag använder biometriska bärbara datorer för att garantera säkerheten för sina patentskyddad information.
  • Biometriska säkerhet träffar traditionell text-baserad säkerhet.