Vad är natriumfluorid?

February 8

Natriumfluorid är en förening av elementen natrium och fluor med den kemiska formeln NaF. Förr i tiden var NaF brukade fluorera vattnet, men det har mestadels ersatts av andra fluoride föreningar. Natriumfluorid är fortfarande vanligt förekommande i tandkräm och används också som ett kemiskt reagens i produktionen av fluorider.

NaF är en av tre vatten tillsatser som används för att fluorera vattensystem. De andra två är fluorkiselsyra och natriumfluorsilikat. NaF är en torr substans som läggs till vattensystem som levererar endast små populationer. Föreningen är ett lösligt salt, och när de intas, fluorid delen av molekylen avspjälkar att bilda en fluoridjon. Denna jon är lätt absorberas av kroppen.

NaF är oftast härstammar från fluorkiselsyra, som använder fosforit sten som källa. När fluorkiselsyra blandas med kaustiksoda, är natriumfluorid produceras. Ibland NaF framställs från blandning kaustiksoda med vätefluorid.

Natriumfluorid används ofta i tandkräm för att förhindra karies. Föreningen är också tillgänglig som en oral medicinering för samma skäl. Den fluoridjon, som avspjälkar från NaF i magtarmkanalen, stärker tänderna och minskar risken för sönderfallet. Standarden för fluoridering i USA, till exempel, är från 0,7 mg per liter till 1,2 mg per liter. Skillnaden i den optimala nivån beror på det faktum att människor i varmare områden tenderar att dricka mer vatten än de i kallare områden.

Intag driven fluor kan resultera i ett tillstånd som kallas dental fluoros, där tänderna blir fläckiga och missfärgade och ytan av emaljen blir urkärnade. Intag mer än 1 mg per liter fluor kan leda till dental fluoros, och tar i mer än 4 mg per liter kan resultera i skelettfluoros, vilket kan orsaka onormala ben och smärta i lederna. Även om det har föreslagits att vattenfluoride ökar risken för cancer, säger Världshälsoorganisationen att bevisningen inte visar att fluoride orsakar cancer hos människor.

Natriumfluorid är också ett kemiskt reagens som används som en källa för fluoridjoner för att skapa andra fluoridföreningar. Detta beror på den starka förmågan hos fluoridjoner att fästa till andra joner och att bilda stabila föreningar. NaF har också flera andra industriella användningsområden. Föreningen kan användas för att göra emalj, bevara trä, och göra skum. Det är också en del av en pappersbeläggningsprocessen och kan hjälpa till att producera opalglas.

  • Tandkräm innehåller ofta natriumfluorid, som bekämpar håligheter.
  • Konsumerar driven fluor kan skada emaljen på tänderna.