Vad är Social Host Ansvar?

February 18

Social värd ansvar är en grupp av lagar eller prejudikat som behandlar ansvar för någon som förser alkohol till någon annan. "Host" är oftast en person med rätt att disponera egendom som ger alkoholdrycker till gästerna, och han egentligen inte behöver vara i ett hem, men kan vara på en utomhusfest, i en bil, en båt, eller någon annanstans . Beroende på hur sociala värdansvarslagar konstrueras inom en jurisdiktion, kan ansvar endast existera om alkohol ges till minderåriga eller det kan täcka vuxna också. Med dessa lagar, skada eller olycka inträffar eller orsakad av den person som har druckit kan vara både straffrättsligt och civil fel värden, också.

Vissa sociala värdansvarslagar är särskilt syftar till att skära ner på minderåriga som intar alkohol. Det är inte ovanligt att föräldrar att bestämma de skulle hellre ha barn dricka hemma än har dem festa någon annanstans. Många känner att erbjuda alkoholhaltiga drycker hemma till minderåriga gäster är helt acceptabelt, men denna attityd har lett till tragiska konsekvenser i det förflutna, inklusive rattfylleri som resulterade i dödsfall eller alkoholförgiftning. När en region gör en stark monter och försäkrar att juridiskt en värd är ansvarig för dödsfall eller olyckor i samband med att dricka, de är oftast avskräcka föräldrar från att delta i denna praxis.

Mindre vanligt, sträcker sociala värd skuld till som serverar drycker till vuxna. Personen värd festen kunde hållas ansvarig för olyckor eller skador som inträffar till alla som blir berusade. Dessa lagar är inte alltid "på böckerna" och ansvar kan beslutas från fall till fall. I regioner där sådana lagar finns, kan människor som planerar någon form av parti vill tänka på metoder för att undvika ansvar för andras handlingar, inklusive servering begränsade mängder alkohol eller ingen alls.

I många fall, domstolarna uppfattar sociala värd ansvar som sträcker sig utanför hemmet eller plats i värd. Den tonåring som dricker på en persons hem och sedan hoppar i en bil och får i en olycka är ett utmärkt exempel på detta. En styv lag skulle hålla värd ansvarig för olyckan och det kunde vara på minimi civila domstolsavgifter. Rättsliga avgifter som äventyrar en minderårig kan föras också, eftersom värdens beteende skulle kunna tolkas som vårdslös eller målmedvetet kriminella.

I studier som utvärderar socialvärdskuld praxis och lagar, förefaller det finnas bevis för att dessa lagar kan vara effektiva. De få folk att tänka två gånger, särskilt om att ge alkohol till minderåriga, och ett samband mellan minskad drickande och strängare lagar har fastställts på platser som USA. Variationer förekommer i dessa lagar och de exakta omständigheter under vilka de kan tillämpas. Värdar är kanske inte lika ansvarig i samtliga fall, särskilt om det inte finns någon avsikt att tjäna en minderårig som drar nytta av tillgången till alkohol vid blandad ålder insamling, till exempel ett bröllop.

  • I vissa fall kan den som är värd en fest vara ansvarig för olyckor eller skador som inträffar till alla som blir berusade.
  • Vissa sociala värdansvarslagar är särskilt syftar till att skära ner på minderåriga som intar alkohol.
  • Social värd ansvar gäller ansvaret hos dem som tillhandahåller alkohol till andra.