Vad är hyperlipoproteinemi?

June 17

Hyperlipoproteinemi, även känd som familjär hyperlipoproteinemi, är ämnesomsättningssjukdom som resulterar i förhöjda mängder av lipoproteiner i blodet. Det är en genetisk sjukdom brukar ses hos äldre individer, men det kan också förekomma hos barn och yngre vuxna. Lipoproteiner är föreningar i kroppen som innehåller proteiner och lipider, eller fetter, som transporterar kolesterol och triglycerider genom blodomloppet. Exempel på lipoproteiner är low density lipoprotein (LDL), hög densitet lipoprotein (HDL), kylomikron, mellan density lipoprotein (IDL), och mycket låg densitet lipoprotein (VLDL).

Det finns fem typer av hyperlipoproteinemia. Svårighetsgraden av sjukdomen beror oftast på typ och typ av lipoprotein som förhöjda. Ett vanligt symptom på hyperlipoproteinemi är utvecklingen av Xantelasma, eller förekomsten av fettdepåer i de övre ögonlocken. Ateroskleros, härdning och förträngning av blodkärl på grund av fettet eller lipiden avsättning på kärlväggar, kan också förekomma. Om det inte behandlas tidigt kan sjukdomen leda till en hjärtinfarkt eller stroke.

Den första typen av hyperlipoproteinemi är känd som familjär hyperkylomikronemi syndrom. Det kännetecknas ofta av den dominerande förhöjning av kylomikroner i blodet. Kylomikroner är transportfordon för kolesterol och triglycerider i tunntarmen mot andra vävnader i kroppen. Typ II kallas hyperkolesterolemi och främst hos patienter med höga nivåer av kolesterol och LDL i blodet. LDLs kallas också det dåliga kolesterolet, eftersom de ofta indikera närvaron av hjärtproblem, såsom högt blodtryck eller högt blodtryck.

Hyperlipoproteinemi typ III ges med höga kylomikron koncentrationer liksom höga mängder av IDLs i blodet. IDLs bildas från nedbrytningen av LDL i omlopp. Typ IV kallas hyperglyceridemia, och indikerar höga triglyceridnivåer i blodet, medan typ V kännetecknas av höga koncentrationer av VLDLs. VLDLs är lipoproteiner som omvandlas till LDL i cirkulationen. Förvärvade former av hyperlipoproteinemi är ofta på grund av hypotyreos, okontrollerad diabetes mellitus, njurproblem och pankreatit.

En lipidprofil test, som mäter mängden totalkolesterol, triglycerider, HDL och LDL i blodet, behövs ofta för diagnos av hyperlipoproteinemi. Kardiologer, läkare som är specialiserade på hjärt- och kärlproblem, oftast behandla sjukdomen med läkemedel som är kända för lägre lipoprotein, kolesterol och triglycerider i kroppen. De har också ofta råda patienten att minska i vikt, sluta röka, följa en hälsosam fettsnål kost, och har en regelbunden motion regim. Dessa är ofta nödvändiga åtgärder för att förhindra ytterligare komplikationer.

  • Hyperlipoproteinemi kan leda till en hjärtattack.
  • LDLs kan leda till högt blodtryck.