Vad är en aladåb sked?

September 16

En aladåb sked är en sked som är speciellt utformad för att hjälpa människor äter aladåb, en typ av salta gelé. Aladåb skedar har en mycket ovanlig och distinkt form, tillsammans med en skarp kant för att hjälpa människor skär genom föremål som kan hängas i aladåb. Dessa skedar finns normalt parat med aladåb servrar, specialiserad servering redskap som används för att skära ut kilar av aladåb för enskilda portioner; Du kan också höra en aladåb server kallad generiskt som en gelé-server.

Den aladåb sked är en extremt esoterisk bit bestick. Många människor som är stolta över att sätta mycket formella tabeller för partierna använder inte aladåb skedar; Detta kan också bero på att aladåb har fallit i smaken i många kök, eftersom det är ett livsmedel med en förvärvad smak. Du kan spendera hela ditt liv utan att någonsin möta en aladåb sked, men efter att du läst den här artikeln, vet du en när du ser det.

Den skål med en aladåb sked är asymmetrisk. Beroende på utformningen kan det vara sinusformig, med flera kurvor, eller det kan vara att ha en enda mjuk kurva, som ett löv. Aladåb skedar är typiskt grunt, med en antydan till en läpp för att förhindra att aladåb glider ut ur sked när den används. En kant av sked typiskt förstärkt och lite skarp, att se till att människor kan skära genom de olika saker man kan stöta på i aladåb rätter, såsom kött och grönsaker.

Aspic var en gång en fixtur vid formella middagar, och det var ofta förde ut i form av en stor och ganska imponerande mögel översållad med ett sortiment av ingredienser. Använda en aladåb server, programledare eller vänta personal skulle skära ut kilar i gelé, vilket är notoriskt instabil och kräver människor att äta det snabbt, innan det smälter eller blir skev. Aladåb har en mycket unik textur, typiskt smälter bort i munnen som den förbrukas, och ibland har en stark smak, beroende på köttet eller fisken som används för att göra det.

Aspic har delgivits i Europa sedan slutet av 1300-talet, och det fortfarande dyker upp då och då. Eftersom aladåb är lite ovanligt i många regioner i världen, har aladåb sked börjat försvinna från världen av formella silver. Gammaldags uppsättningar fullt silver kan innehålla aladåb skedar och en aladåb server, och du kanske kan specialbeställas aladåb skedar från företag som är specialiserade på formella bestick och porslin. Du kan också ibland hitta aladåb skedar i antikaffärer.

  • Aladåb skedar är utformade för att göra det lättare att äta aladåb, en typ av aromatiska gelé.