Vad är tunisisk virkning?

January 11

Även kallad en afghansk stygn, är tunisisk virkning ibland betraktas som en hybrid av stickning och virkning. Med hjälp av en specialiserad tunisisk virknål och arbeta med många öglor på kroken, producerar tunisisk virkning ett unikt vävd utseende. Tunisisk virkning kan användas för att göra en mängd olika hantverk, inklusive filtar, sjalar, och tröjor.

Virkning är ett hantverk som använder en krok för att göra slingor och knutar med garn. Virknålar finns i olika storlekar och är oftast gjorda av metall eller plast. De består av en enkel rak stång med en krok i ena änden. Eftersom de flesta typer av virka kräver bara några stygn på kroken i taget, virknålar är normalt ganska kort. En tunisisk virknål, dock mer längden av en sticka och har en propp som liknar en sticka på den icke-krokänden.

Tunisien virknålar behöver vara lång, eftersom, till skillnad från de flesta andra former av virkning, tunisisk virka fungerar alla slingor i en rad på nålen. På detta sätt är det liknar stickning, som alltid har alla loopar, eller sömmar, gjutna på nålen. Till skillnad från stickning dock varje rad i tunisisk virkning avslutas när alla slingor har arbetat på och sedan bort av kroken.

Alltid börjar med en enda slinga på kroken, är slingor halkade på kroken tills varje slinga i en given rad är på kroken. Slingor sedan jobbade undan genom yarning över, eller flytta den fria delen av garnet till framsidan av pjäsen, runt virknålen och dra kroken genom öglan. Efter den första slingan dras igenom, är slingor arbetade av kroken två i taget tills endast en enda slinga kvar på kroken.

Liksom i andra former av virkning, får en crafter fördubbla virka i tunisiska virka också. Dubbel virkning bearbetas på samma sätt som singel, förutom garnet kedjas två gånger innan plocka upp den första slingan i pjäsen. Denna teknik hoppar också den allra första och sista slingan i en given rad.

Tunisisk virkning skiljer sig från andra former av virka eftersom pjäsen stängs aldrig att starta en ny rad. Från början till slut, är afghan stygn alltid arbetat från samma sida från rad till rad. Denna metod bidrar också till det unika utseendet på stilen.

Bindning av, eller efterbehandling pjäsen, liknar andra former av virkning. Arbetade mycket som en smygmaska, avm kräver crafter att arbeta med en eller två stygn, eller slingor, i taget. Stygn arbetas på nålen som om virkning normalt, men när två stygn är på kroken, är den andra slingan dras genom den första att lämna en enda slinga på kroken. Denna process upprepas tills alla sömmar är bundna.