Välja flera celler genom Mistake

December 28

Lester konstaterar att ibland när han klickar på en enda cell i ett kalkylblad, blir mer än en cell vald. Endast genom att klicka diverse andra celler på måfå i en annan del av kalkylbladet går det tillbaka till det normala där endast den enda cell som han klickade på har valts. Han undrar varför detta händer.

Det kan finnas ett obegränsat antal orsaker till ett problem som detta. Först av allt, när det händer ska du släppa musen och växla till tangentbordet. Med flera celler fortfarande markerad, tryck på pil upp-knappen en gång och sedan på nedåtpil gång. Om det fortfarande finns flera celler utvalda, kan det vara så att cellerna faktiskt slås samman. Du kan unmerge cellerna, om så önskas, eller helt enkelt acceptera att du inte kan välja enskilda celler i det sammanslagna sortimentet.

Om cellerna inte slås samman, kan det vara så att den sträcker sig läget är påslaget. Ta en titt på statusfältet längst ned i kalkylbladet. Om du ser bokstäverna ext i fetstil, sedan utöka läget är aktivt. Dubbelklicka EXT bokstäver för att stänga av den eller helt enkelt trycka på F8. (När Excel är i utökat läge, är ena änden av ett urval "förankrad" och urvalet sträcker sig från det till där du klickar eller flytta härnäst.)

Om problemet fortfarande kvarstår, kan det bero på ett hårdvaruproblem med musen. Försök att byta till en annan mus för att se om det löser problemet. Om den inte gör det, då är det också möjligt att det är ett problem med tangentbordet. Om tangentbordet har en klibbig Skift, då nyckeln kunde "engagerade" längre än önskat, vilket resulterade i ett urval av ett område med celler, liknande den förlänga läge problemet nämnde tidigare. Om du misstänker att detta är orsaken, då måste du antingen rengöra ditt tangentbord eller ersätta det.

ExcelTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Excel utbildning. Detta tips (7881) gäller för Microsoft Excel 97, 2000, 2002, och 2003. Du kan hitta en version av detta tips för menyfliksområdet i Excel (Excel 2007 och senare) här: Välja flera celler av misstag.