Vad är IP DSLAM?

September 3

DSLAM står för Digital Subscriber Line Access Multiplexer och är en del av utrustningen finns på telefonväxeln. Det ger kunderna möjlighet att använda sin DSL-linje för att komma åt större nätverk genom att kombinera sina linjer med andra och skicka dem till nätverket telefon ryggraden. En IP DSLAM tar Internet Protocol (IP) trafik och extraherar det så det kan gå med leverantörer IP-nätverk.

De flesta nätverkstrafik är nu IP; även telefonsamtal digitaliseras, kodas in IP, och skickas över nätverket. En IP DSLAM är en nödvändig del av denna process, eftersom det sorterar trafik som kommer från användarna och skickar den på väg. Det kan vara fast i som den på rampen till IP motorvägen.

För närvarande finns det två huvudtyper av kärnnätet i USA. Den äldre nätverket är en blandning eller analog och digital teknik och bär de flesta av rösttrafik, och den nyare IP-nätverk. Den äldre nätverket är en hybrid av gamla analoga utrustningen, tillsammans med nyare digital utrustning alla delar samma utrymme. Detta nätverk har funnits i flera år, och är uppgraderad som pengar och teknik tillåter.

Många flygbolag bygger helt nya nät helt baserat på IP. Dessa består av stora optiska fibrer och routrar som kan bära hundratals gigabyte data per sekund, och tillåter att trafiken ska genomföras över det snabbt. Majoriteten av trafiken är digital, så dessa nätverk kan användas för att bära huvuddelen av trafiken som gamla nätverk avvecklas. Digital trafik använder mindre utrymme än analog, vilket innebär att nätet kan hantera fler användare och mer trafik. En IP DSLAM är en viktig del av denna process, eftersom det tar digitala signaler tidigt i processen, och tillåter samma nätverk för att bära mer trafik, bidrar till att göra bäraren mer pengar.

Som en analogi, säger att någon körde till jobbet en morgon under rusningstid när motorvägen var upptagen, och bilen fastnade i trafiken. Det tar ett tag att få igenom, men så småningom personen anländer till jobbet. Nästa dag alla rider sin motorcykel istället för att ta sina bilar. De tar mindre plats, så motorvägen klarar fler motorcyklar än bilar, och alla får till sina destinationer snabbare. Bilen är traditionell analog trafik, och motorcykeln IP eller digitalt.

Traditionellt skulle en DSLAM passera IP-trafik till stamnätet, där det skulle utvinnas och förs vidare till sin destination. Detta innebar varje bärare behövs massor av DSLAM att klara kraven från sina användare. En IP DSLAM extraherar IP-trafik vid den första telefonväxeln. Som IP-trafik tar upp mindre plats än annan trafik, kan varje DSLAM klara fler användare. Fler användare som använder mindre utrustning innebär fler besparingar för bäraren, medan användaren får en snabbare anslutning.