Vad är en Qilin?

October 30

Den qilin är den kinesiska versionen av enhörningen, med ett antal liknande varelser inklusive kirin förekommer i mytologi andra asiatiska kulturer. Utseendet på en qilin är tänkt att bringa lycka och välstånd, och du ser ofta skildringar av qilins arbetat i olika kläder mönster och konstverk att förmedla förmögenhet på köparen. Qilins visas också i en stiliserad dans känd som en qilin eller enhörning dans som innebär bedrifter av fysisk styrka och fingerfärdighet på den del av de dansande.

Utseendet på qilin är föremål för debatt. De flesta skildringar involverar en Hodge-podge av djurdelar, vilket ger qilin skalorna i en karp, hovarna på en oxe, svansen på ett lejon, och huvudet av en drake, till exempel. I många skildringar har qilin två horn, snarare än en, och hornen kan ligga platt mot djurets huvud, snarare än sticker ut. Qilins är nära förknippade med eld, som de förmodligen använder för att försvara de rättfärdiga.

En qilin visas bara i ett område som kontrolleras av en rättvis, klok och välvillig ledare, och qilins är nära förbunden med vise och andra kloka människor. Enligt berättelserna, qilins är mycket mjuka, vänliga djur, men de kan bli våldsamma när de behöver för att skydda någon. Under skydda de rättfärdiga, kan en qilin andas eld, gore någon med dess horn, eller trampa någon, vilket gör qilin en användbar vän att ha i ryggen i ett slagsmål.

I de flesta historier är qilin beskrivs som en mycket mild, kärleksfull djur. Enligt berättelserna, kan qilins gå på gräs och blommor utan att skada, och de kan också gå på vatten när de behöver. De mjuka djuren äter en vegetarisk kost, och samvetsgrant undvika skador till alla levande ting. Dessa egenskaper är också betraktas som dygder i vissa delar av det kinesiska samhället, så qilin också kan sägas vara att sätta en dygdig exempel som andra bör följa.

För en kort period av tid avlägsnades qilin identifierad med giraffen. Detta beror förmodligen på att giraffer var ganska roman till den kinesiska när de först kom till Kina, och giraffer är också naturligt mjuka, vegetariska djur med huvuden som gör liknar de av någon mytisk qilin. Den qilin är också förknippat med kvinnlighet, kanske för att det uppvisar några klassiskt feminina egenskaper som mildhet.

  • En qilin har förmodligen hovarna av en oxe.
  • Den qilin var en gång identifierad med giraffen.