Vad är Rubing?

December 22

Rubing, som bokstavligen är översatt från det kinesiska uttrycket mjölk kaka, är en form av halvmjuk vit ost gjord av getmjölk som har mindre av en stickande lukt än traditionell getost. Det produceras i Yunnan-provinsen i sydvästra Kina genom ättlingarna till Yi minoriteten, som hänvisar till sig själva som de Bai eller Sani människor. En vanlig metod för att betjäna osten lokalt är som Shuijian Rubing, vilket innebär att steka den och ge salta, kryddig, eller sockerbaserade dips för den som förrätt. Det har varit jämfört med den grekisk ost Haloumi, som också är en salt vit ost av fårmjölk, och vanligtvis grillad eller stekt innan de äts.

De Bai ibland hänvisa till Rubing ost som Youdbap, vilket är en översättning av termen getmjölk. Det är en bonde ost som inte åldras innan de äts, och framställs genom upphettning getmjölk och souring det med en kemikalie gjord av vinstockar eller med vinäger. Efter Rubing ost produceras, vilket tar mindre än en timme är det dräneras i cheesecloth för halv en timme, och kan sedan i kylskåp i upp till en vecka. Det är inte en ost som lätt kan smältas, så dess betraktas mer som ett komplement till måltider än en som ska läggas till andra rätter.

Recept som 2011, dock ofta inkludera det som ett substitut för tofu i middagar, eller som tillsats till grönsaksrätter som innehåller tomater och broccoli. I Kunming, Kina, huvudstad i provinsen Yunnan, är Rubing osten ofta till en maträtt som innehåller broccoli och tomater, liksom vitlök, soja och salt för smaksättning, som blandas och upphettas i en wok. Yunnan kokkonst anser Rubing vara stekt getost på grund av det sätt som det är vanligast äts. Andra samtida recept för den som av 2011 innefattar blanda det med choklad, ros aromer, och sötad mjölk. Restauranger i regionen tjänar ofta det med ett lokalt producerad skinka kallas Xuanhua skinka.

Typer av ostar brukar klumpas in i en av två kategorier, är antingen löpe-set eller syra-set i naturen. Rubing är en form av syra-set ost, som är en kategori av mjukare ostar, eller jordbrukare ostar bildade genom tillsats av bakteriekulturer eller surgörande medel till mjölk. De är snabbt förberedda och ofta har kort eller ingen åldrandet inblandade innan de äts, till skillnad från hårda löpe-set ostar som cheddar som ökar i smak när de blir äldre. Getmjölk ostar anknytning till den ursprungliga Yunnan Rubing produceras i många regioner, t.ex. Rubing Queijo gjorts i arabiska nationer, Rubing Queso från Spanien, och Rubing fromage från Frankrike.

  • Rubing ost tillsätts ofta broccoli rätter.
  • Rubing görs i första hand i Yunnan-provinsen i Kina.