Vad är dolda födoämnesallergier?

February 16

Dolda födoämnesallergier är negativa reaktioner på livsmedel, drycker, livsmedelstillsatser eller föreningar som finns i livsmedel. Dessa skiljer sig från äkta födoämnesallergier, men eftersom de inte skapar immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot maten. En dold födoämnesallergi är också känd som livsmedel intolerans eller icke-allergisk födoämnesöverkänslighet. Livsmedelsintolerans är ett matsmältningssystemet svar snarare än en immunsystemet.

Symtom på dolda födoämnesallergier inkluderar huvudvärk, illamående, kräkningar, magont, halsbränna, diarré, irritabilitet och nervositet. Mat intolerans, dock kanske inte alltid resulterar i symptom om en individ inte äta en stor del av den felande mat eller äta mat ofta. Födoämnesallergier är inte samma sak som matförgiftning, som resulterar från förstörd eller fläckas mat.

Det finns många hälsoproblem som uppstår från dolda födoämnesallergier. På bara USA, mer än 30 miljoner människor lider av colon irritabile, som tros ha orsakats av okända allergener. Mer än 10 procent av amerikanerna lider av laktosintolerans. Ulcerös kolit, en pågående sjukdom i tjocktarmen, är också mycket vanligt.

Crohns sjukdom orsakas ofta av dolda födoämnesallergier till vete, majs, mejeriprodukter och ägg. Reumatoid artrit kan förvärras av allergier mot många livsmedel, såsom vete, ägg, socker, citrusfrukter, salt och koffein. Eksem kan orsakas av att äta vete, mjölk, ägg, jordnötter och sojaprotein. Ett glutenintolerans kallas celiaki.

Livsmedelsintolerans händer för flera olika anledningar. Vissa livsmedel skapar farmakologiska effekter, vilket gör kroppen tror att det har intagit en drog. Andra livsmedel kan innehålla naturliga gifter som orsakar negativa effekter hos vissa personer. Psykologiska reaktioner kan också uppstå om ett visst livsmedel utlöser minnen från en individs förflutna.

Den mänskliga kroppen har en tendens att sugen dessa livsmedel som orsakar en allergisk reaktion. Detta händer eftersom histaminer i mag-tarmkanalen frigörs för att kämpa mot allergenet. Histaminer ger en behaglig effekt på kroppen, så en person börjar omedvetet vill ha någon mat som producerar dem.

Diagnos dolda födoämnesallergier är oftast inte lätt och tar mycket trial and error. Vid misstanke om ett livsmedel intolerans är, bör en individ hålla en matdagbok för att spela in allt han eller hon äter och de specifika tider som biverkningar uppträder. Ett mönster av fysiska symptom bör börja ses över tid. Om en person är bekymrad över att vissa livsmedel kan stör honom eller henne, är det bäst att eliminera livsmedel för att se om symtomen stannar. Dessa misstänkta livsmedel kan sedan återinföras en i taget för att se om symtomen tillbaka, vilket skulle identifiera en orsak till symtomen.

  • I USA, 30 miljoner människor lider av colon irritabile, som tros ha orsakats av okända allergener.
  • Vete är en vanlig mat allergen.
  • Dermatitis herpetiformis är en kontrollampa tecken på celiaki.
  • En matdagbok kan vara till hjälp vid bestämning av en födoämnesallergi.
  • Illamående, kräkningar och magont är vanliga symtom på dolda födoämnesallergier.