Vad är Victoria Falls?

March 1

Victoria Falls är en massiv vattenfall i södra Afrika, som är en av de största vattenfallen i världen. Det grenslar gränsen mellan Zambia och Zimbabwe, och det har blivit en märkbar turistattraktion, tack vare sin skönhet och överklagandet av den omgivande afrikanska miljön. Eftersom Victoria Falls har blivit en så populär plats att besöka, är det i allmänhet lätt att hitta boende där, tack vare ett brett sortiment av hotell i området.

Arkeologiska bevis tyder på att människor har bott i närheten av Victoriafallen i århundraden. Den första europeiska att se fallen var David Livingstone, som var tydligen missnöjd med den afrikanska namn för fallen, Mosi-oa-Tunya, vilket betyder "röken som dundrar." Han namngav faller för drottning Victoria, efter en lång etablerad konvention bland brittiska upptäcktsresande att namnge nya platser och landmärken efter kungen eller drottningen av England.

För Living måste fallen ha varit en häpnadsväckande och fantastisk syn. Ljudet av fallen kan höras från ett stort avstånd, och under regnperioden, spraya från Victoria Falls kan ses för miles. Det är också ganska imponerande under torrperioden, även om flödet är kraftigt minskat. Tekniskt sett är Victoria Falls inte den högsta eller bredaste vattenfall i världen, men den totala arealen av den fallande vatten är större än någon känd vattenfall, och säkerligen mycket större än Niagra Falls, en annan välkänd vattenfall.

The Falls visas vid en av de bredaste punkterna i Zambezifloden. De orsakas av flödet av floden i en mycket smal, mycket djup ravin som orsakar Zambezi att böja kraftigt österut. Eftersom ravinen visas på ett så brett punkt i floden, är den volym vatten som plötsligt rusar över sidan ganska imponerande, och det faller omkring 355 fot (108 meter) till botten av ravinen. Tack vare ravinen, kan människor se faller rakt på från andra sidan av ravinen. En serie av djupa raviner följer av första, zigzagging fram och tillbaka flera gånger innan floden försiktigt kurvor österut, där den möter Indiska oceanen.

År 1989 var Victoria Falls utsetts världsarv. Förutom fallen själva, platsen finns också ett överflöd av afrikanska växter och djur, vilket gör det till en spännande och intressant plats att besöka. Besökare kan gå på naturvandringar runt området för att utforska den och i vissa tider på året, kan de till och med simma på randen av fallen, i en naturlig pool som kallas Djävulens Pool.

  • Victoria Falls grenslar gränsen mellan de afrikanska nationer Zambia och Zimbabwe.
  • Victoria Falls namngavs efter den engelska monarken av tiden, drottning Victoria.