Vad är en filodeg?

February 7

Filodeg är en fin pajdeg som används i många typer av mat. Den är gjord av fint vetemjöl blandat med vatten och olja. Äggula, vinäger eller enkryddad raki kan också tillsättas till blandningen för vissa rätter. Det osyrade deg rullas sedan in lövtunna skivor och dammas med mjöl. Phyllo deg används normalt i flera skikt, antingen som ett omslag för olika fyllningar eller som en komponent av en skiktad maträtt.

Ordet "filodeg" betyder "leaf" på grekiska och ibland stavas filo eller fillo. I turkiska, är det känt som Yufka. Filodeg är en komponent i köken i hela Medelhavsområdet och Mellanöstern, där det används i både söta och salta rätter.

Den skiktade dessert kallas baklava är vanligt att många i Mellanöstern köken. Spanikopita, en spenat och ost bakelse insvept i lager av filodeg, är en populär grekisk maträtt. I Turkiet kan en liknande bakelse som kallas börek fyllas med kött, ost och grönsaker. I Egypten är dessa salta bakverk kallas gollash.

Filodeg används också i östeuropeisk mat. Bosnien, Kroatien och Serbien har alla versioner av en välsmakande bakverk som heter burek. I Albanien är samma typ av bakverk kallas byrek. I Bulgarien är degen kallas kori za banitsa och bakverk av vilket det är gjort är helt enkelt kallas banitsa. Användningen av filodeg degen sträcker sig även så långt österut som Indien, där den används för att göra en söt bakelse heter pootharekulu.

Making filodeg degen kan vara en svår och tidskrävande uppgift. Den kommersiellt-behandlad version anses mer praktiskt och ekonomiskt. Förpackad filodeg degen finns i avsnittet frysta livsmedel i många stormarknader. Nyligen gjort filodeg degen finns även i specialmarknader.

Hantering degen är en känslig process. Det måste hållas täckt med en fuktig trasa för att hålla den från att torka ut. Det måste också hanteras varsamt för att förhindra rivning. Det färdiga resultatet är bäst när varje lager är borstad med smör. Bakverk kan även penslas med äggula innan bakning för en gyllenbrun glasyr.

Filodeg degen ska inte förväxlas med smördeg. Smördeg görs genom att rulla smör eller olja mellan lagren för en fuktig, flagnande konsistens. Filodeg degen är mer skarpa och känslig, liksom fina pappersark. Filodeg degen och smördeg, även om det liknar, har olika användningsområden och är inte typiskt utbytbara.

  • Filodeg används för att göra söta och salta rätter i Mellanöstern köket.