Vad är en liktorn Regulator?

July 10

En liktorn regulator är en typ av skena eller stag som används för att skydda och korrigera en stor liktorn på stortån. När skenan bärs regelbundet, hjälper det att räta tån och minska storleken på den beniga utsprång på den yttre kanten av leden. Regulatorer används ofta i kombination med andra konservativa liktorn behandling åtgärder för att förebygga behovet av kirurgi. En individ som tror att han eller hon skulle kunna dra nytta av en liktorn regulator kan diskutera alternativ med en fotvårdsspecialist.

Det finns många olika typer av liktorn regulatorer tillgängliga, även om alla modeller ger samma grundläggande funktion. De flesta regulatorer består av ett band av elastiskt tyg vävnad som sveper runt foten precis ovanför tålinjen. Bifogat till bandet är ett stycke av vadderad plast eller metall som löper från toppen av foten till utrymmet mellan stortån och den angränsande siffra. Motstånd från bandet sätter ljuset, konstant tryck på insidan av stortån, successivt hjälpa den att flytta tillbaka till inriktning. Extra stoppning på de flesta modeller hjälper till att ge dämpning och förhindra gnugga och irritation.

Eftersom en liktorn regulator kan göra det svårt att gå, det är vanligtvis bärs på natten medan en person sover. Trycket är i allmänhet tillräckligt lätt för att vara osynlig, särskilt jämfört med den allmänna smärta som en liktorn redan orsakar. Under dagen kan en person hitta lindring genom att bära bekväma skor med stötdämpande insatser. Liktorn dynor och wraps finns tillgängliga för att ge ytterligare dämpning i mellan tårna och på utsidan av leden. Vila och isbildning foten regelbundet kan också ge lindring.

Apotek, snabbköp, och online butiker säljer vanligtvis over-the-counter liktorn regulatorer. Om möjligt, är det värt att boka en tid med en fotvårdsspecialist innan du investerar i en liktorn regulator eller annan ortosanordningen. En specialist kan undersöka tån och hjälpa patienten att göra den bästa behandlingen valet. Han eller hon kan rekommendera en specifik over-the-counter produkt eller passar patienten med en skräddarsydd liktorn regulator.

Genom att följa en fotvårdsspecialist rekommendationer, kan en liktorn brukar korrigeras inom några veckor eller månader. Om smärta, svullnad, och förskjutning kvarstår trots att bära en liktorn regulator, kan en patient behöva opereras. En bunionectomy kan utföras av en ortoped eller utbildas fotvårdsspecialist för att ta bort den beniga utsprång och manuellt tvinga tån på plats igen.

  • Människor som upplever smärtsamma liktornar kan dra nytta av att bära en anpassad skena på natten.
  • Stora bunions kan behandlas med en liktorn regulator.
  • En utbildad fotvårdsspecialist kanske kan rekommendera behandlingar eller ta bort liktornar.