Vad är en Golden Sedum?

July 10

Golden sedum, eller sedum adolphii, är en gul, saftig, vintergrön perenn växt i släktet Sedum. Det är populärt att använda i soliga stenpartier, terrasse landskap, och marktäckare. Ursprungligen från Mexiko, är denna växt härdig i varma och tempererade områden, och det tål inte frost. Golden sedum behöver full sol för att uppnå sitt attraktiva gyllene färg. Det kommer att tolerera en del-sol, men bladen kan bo grönt, kantad med lila eller rosa. Golden sedum rykte för lågt underhåll och enkel tillväxt gör det till en bra anläggning för början trädgårdsmästare.

Även om termen "gyllene sedum" avser vanligtvis sedum adolphii, det finns andra arter av gula suckulenter som går genom varianter av namnet. Exempelvis japanska gyllene sedum, sedum makinoi 'Ogon', producerar gulaktiga blommor på sommaren och kan hantera mer tempererade klimat och även temperaturer till 0 ° F (cirka -18 ° C). Förbättrad gyllene sedum, sedum kamtschaticam, är härdig för temperaturer som faller till -30 ° F (omkring -34,4 ° C), vilket gör den lämplig för en mängd olika klimat som inte kan stödja sedum adolphii. För att lägga till förvirring, plantskolor mislabel ibland andra suckulenter som sedum adolphii.

Golden sedum är rådjur resistenta och toleranta mot torka och dåliga markförhållanden. Termen "saftiga" avser en anläggning som är väl anpassad till torra förhållanden och toleranta mot torka. Suckulenter har köttiga blad som håller fukten. Golden sedum tål neutral till svagt alkaliskt jord och gör bäst i väldränerad jord, särskilt i upphöjda bäddar.

Sedum adolphii var sällsynt fram till mitten av 1990-talet då holländska plantskolor började sälja den blandas med andra Sedum sorter. Dess lätt förökning och snabb tillväxt gör det till ett populärt marktäckare. Anläggningen är så lätt att föröka att trädgårdsmästare har sjunkit beror på marken under plantering, försummat att plocka upp dem, och återvände dagar senare för att hitta stjälkarna slår rot och sprider på den nya platsen.

På sommaren, producerar sedum adolphii vita till benvita, stjärnformade blommor som gör växten attraktiv för fjärilar och bin. Fabrikens gyllene färgade, köttiga blad blanda väl mot mörkare grön lövverk i gränser och sängar för kontrast och en färgglad pop. Golden sedum växer till omkring 5 eller 6 inches hög (13 till 15 cm) och stjälkar kan nå 14 inches (ca 36 cm). Färgen på bladen kan variera beroende på odlingsförhållanden från år till år och från säsong till säsong. Golden sedum växer bäst i torra, ökenområden och halv tropiska regioner.

  • Golden sedum är resistent till rådjur.
  • Den gyllene sedum växer bäst i en torr öken.