Vilka är för- och nackdelar med en epoxi Finish?

June 29

En epoxi yta är oftast mycket slitstarkt och lätt att rengöra, och anses idealisk för användning på bänkskivor och golv eftersom det är både vattentålig och mycket svårt att repa. Epoxi kan klara många olika typer av rengöringsmetoder utan att förlora sin glans och lyster. Om det tillämpas korrekt, kan en epoxi yta i många år utan att försämras, även när den utsätts för hårda miljöfaktorer. En nackdel med epoxi är att det ibland är svårt att korrekt tillämpa, och om misstag görs under applicering, är det tidskrävande att ta bort. Vissa typer av epoxi kan innehålla ämnen som kan utgöra hälsorisker under ansökan.

Epoxi tar ofta mycket längre tid att tillämpa än andra typer av ytbehandlingar, och processen bör aldrig skyndade eftersom fel i ansökan innebär ofta hela stycket behöver göras om. En av de viktigaste faktorerna för att uppnå en hållbar epoxi yta är ytbehandling. Innan du ansöker epoxi, skall ytan vara ren och helt torr. Kvardröjande fukt kan orsaka epoxin bubblan, vilket gör den ojämna och mer sannolikt att flisa eller spricka. När du arbetar med porösa ytor som trä, rekommenderar vissa experter väntar 48 timmar efter rengöring innan du ansöker epoxi.

För det mesta, är epoxi anbringas genom att den hälldes på ytor och gör det möjligt att slå samman och nivå. Om ytan har kanter, måste de "uppdämd" så epoxin inte rinna av sidorna. Denna process kan ta mycket tid, som smala remsor av trä måste fästas på varje kant pjäsen. Dessa stycken av trä bör fästas så att de sträcker sig omkring en tum (2,5 cm) ovanför ytan som kommer att ta emot epoxin. När epoxin har hällt och är helt torr, kan den tillfälliga edgework tas bort.

När epoxin har torkat, och trälister bort, det finns fortfarande mer arbete att göra. Kanterna som skapas av "uppdämning" process är i allmänhet mycket vassa och kommer sannolikt att behöva slipas ner. Slipning kan göras för hand, men det är ibland en mycket långsam process. För att påskynda detta steg, kan det vara en god idé att hyra en elektrisk handhållen slipmaskin för dagen.

Trots all den tillsatta preparat som är nödvändig för att tillämpa en epoxi finish, en del människor tror att den höga glans och hållbarhet är värt den extra ansträngningen. Merparten av tiden, levererar epoxi mycket mer glans än andra typer av olja eller vattenbaserad lack. En annan fördel med epoxi är att är oftast bara kräver en behandling, medan lack kan kräva upprepade rockar att ordentligt täta ytor.

  • Ytorna ska vara rena och torra innan epoxi tillämpas.