Vad är en Trunk-Cam?

July 2

En trunk cam är en kamera som är utformad för att bäras av en elefant. Medan elefant filmfotografer kan tyckas lite löjligt, kan trunk-cams faktiskt ge fascinerande insikter i de regioner där elefanterna bor, eftersom dessa stora djur djärvt kan träda territorium människor inte kan nå. Det finns ett antal olika stilar av bålen-cam, avsedda att användas på olika sätt, och bål-cam film har rönt global uppmärksamhet ibland, genom att fånga händelser och scener som tidigare inte visats av mänskliga ögon.

Inspirationen till stam-cams kom från arbets elefanter, som användes för att transportera ved och andra förnödenheter till djungelläger som används av biologer som basstationer för forskning. Forskarna noterade att elefanterna genom ved ytterst försiktigt, och insåg att den långsamma, stadig takt av en elefant kan fungera ungefär som en Steadicam i djungeln. Så, utarbetat de en kamera gömd inuti en logg som kan bäras av en elefant.

En grundläggande lättvikts trunk-cam kan plockas upp och transporteras av en elefant över långa sträckor, och det kan köras kontinuerligt eller triggas att reagera på rörelser i kamerans synfält. Andra trunk-kammar är tyngre, så elefanterna bär dem under en kort tid och sedan släppa dem, distribuera dolda kameror in i djungeln. Elefanter kan också läras att släppa av en trunk-cam när de ser en tiger eller en annan varelse av intresse, och i vissa fall stammen-cam kan fjärrmanövrerad, där forskarna att flytta den för att komma närmare motivet.

Det är också möjligt att se lubb-kameror, lätta kameror som är draperade på betar av en elefant. En lubb-cam kommer att följa elefanten oavsett var han eller hon går med biologer med visningen av filmen senare för att lära sig om var elefanterna går, och vilken typ av varelser de möter. Dessa kameror är oftast svåra förhållanden för att tåla hårt väder, kraftiga stötar och andra faror som kan uppstå under inspelningen, och de kan vara ganska dyra.

Elefanter gör stora filmfotografer inte bara för att de rör sig långsamt och försiktigt nog att filma en ganska stadig bild, men också för att de är rädda för några saker i djungeln. Elefanter i allmänhet respekteras av andra djur, och de är villiga att ge sig till avlägsna och farliga platser eftersom de är så stora att de har få naturliga hot. De är också mycket intelligent, och en elefant kan läras att använda en trunk-cam med kompetens som ibland överstiga de mänskliga filmfotografer.

  • En elefant.