Vad är Palifermin?

May 15

Palifermin är en medicin som förhindrar och behandlar oral mukosit. Detta tillstånd kan utvecklas som en bieffekt av kemoterapi och orsakar en hel del smärta och obehag. Härlett från en naturligt förekommande aminosyraprotein, främjar palifermin läkning och minskar varaktigheten och intensiteten av oral mukosit.

En typ av aminosyraprotein, är palifermin liknar en naturligt förekommande aminosyra som kallas human keratinocyt tillväxtfaktor (KGF). Genom att ta bort de första 23 aminosyrorna i stammen, biomolekylära tekniker kan skapa en mer stabil version av den aminosyra som kan ges till patienter i form av en injektion. KGF tillverkas i Escherichia coli bakterier i laboratorier använder komplicerade teknologier som kan gå med segment av deoxiribonukleinsyra (DNA) tillsammans.

När det väl har injicerats i en patient, palifermin fungerar på samma sätt som KGF. Båda dessa aminosyra proteiner binder med KGF-receptorer och öka produktionen av epitelceller. Dessa celler är livsviktiga för läkning eftersom de bildar ett skyddande skikt runt många olika delar av kroppen, däribland några av de organ och insidan av munnen. Utan epitelceller, sår bildas på exponerade invändiga cellerna.

Patienter som genomgår cytostatikabehandling för vissa typer av cancer, särskilt leukemi och lymfom, löper en hög risk att utveckla oral mukosit. Höga doser av kemoterapi och flera behandlingar ökar en patientâ € s risk att utveckla sjukdomen. Svårighetsgraden av oral mukosit är också värre ju längre en patient har varit på kemoterapi. Starta som sår på insidan av munnen, förvärrar tillståndet i sår som gör svälja svårt eller omöjligt. Palifermin minskar svårighetsgraden av oral mukosit, ofta sägs vara en av de värsta biverkningarna av genomgår kemoterapi, och främjar läkning av munsår eller sår som redan finns.

De flesta patienter som tar palifermin inte upplever biverkningar allvarliga nog att de valde att sluta ta det. Medicinen, som riktar insidan av munnen, kan orsaka en förtjockning av tungan, missfärgning och förändringar i en persona € s förmåga att smaka mat. Även om dessa biverkningar är inte onormalt, är mindre än obehag av sår och sår i munnen på obehag av dem. Ibland kan patienter också uppleva mer allvarliga biverkningar, såsom feber, utslag eller andningssvårigheter.

  • KGF är tillverkad i Escherichia coli-bakterier i laboratorier.
  • Keratinocyttillväxtfaktor är ansvarig för produktionen av nya epidermalceller.
  • Patienter som genomgår kemoterapi löper hög risk att utveckla oral mukosit.