Vad är Escudella?

November 26

Escudella jag Carn d'olla är en traditionell rejäl gryta av kött och grönsaker från den katalanska regionen i Spanien och grannlandet Andorra. Ursprungligen fungerade som en måltid på landets gårdar, är Escudella nu en del av den traditionella julbord i regionen. Denna gryta är också nationalrätten Andorra.

Traditionella recept för Escudella varierar, men alla har flera olika typer av kött och grönsaker. De flesta versionerna har även kikärter eller vita bönor och ris eller pasta. Grytan innebär alltid en hemlagad buljong också, där alla ingredienser kokas.

Buljongen för grytan typiskt görs med ben köttstycken - gemensamma komponenter inkluderar kyckling, gris och får fötter, kalvkött eller nötkött märg ben, skinka eller lamm hock, och möjligen en hel kyckling. Köttbitarna sjuda i vatten under en timme eller två för att bilda buljongen. Då benen tas bort och buljongen är ansträngd. Varje kött från en skinka hock, lamm läggen eller kyckling kadaver avlägsnas från benen och återvände till buljongen.

Escudella omfattar traditionellt pilota, som är en eller två stora köttbullar gjorda av mark fläsk eller korv. Köttbullar brukar är kryddat med vitlök, persilja, och ibland peppar och kanel. De kokas i buljongen efter det att ben har avlägsnats.

Grönsaker sättes till buljongen tillsammans med pilota samt. Vanliga grönsaker inkluderar potatis, kål, rovor och morötter. Lök eller mangold kan också användas. Grytan kan omfatta endast två eller tre av dessa grönsaker, eller alla av dem. Ris eller pasta tillsättes även vid denna tidpunkt. När grönsakerna läggs, sjuder grytan tills köttbullar och alla grönsaker kokas igenom.

Escudella kan serveras alla tillsammans som en gryta, men det är traditionell att separera skålen i två banor. Buljongen ansträngd ut och serveras med ris eller pasta som första kurs soppa, sedan kött och grönsaker serveras separat som huvudrätt. När det serveras till jul middag, är Escudella allmänhet en första kurs, följt av den viktigaste måltiden.

I Andorra, är en festival med Escudella hölls den Saint Anthonys dag i början av januari. Gratis Escudella, bröd och vin serveras i torg i många delar av Andorra. I socken Sant Julia de Loria, är denna festival också firade på Saint Sebastian dag.

  • Escudella innehåller ofta kikärter.
  • Fläsk är en vanlig ingrediens i Escudella.