Vad bör jag veta om elsäkerhet?

April 25

Att veta om elsäkerhet innebär att veta riskerna och hur man förebygger dem. Men det är inte allt. Den tredje, och kanske viktigaste att veta om elsäkerhet är vad man ska göra när förebyggande insatser misslyckas och du står inför en elektrisk brand eller elchock.

Vissa människor bara sluta att tänka på elsäkerhet runt helgerna, men riskerna finns året runt. Elstötar är den allvarligaste och livshotande av dessa risker. Precis som det är möjligt att drunkna i en tum av vatten, kan den minsta mängd ström döda en person under rätt förhållanden. Även glödlampor så små som de som används för att dekorera julgranar kan ge ett ryck av el stark nog för att stoppa hjärtslag och andning. Om de elektriska risker för din kropp är inte tillräckligt, anser att detta: förutom de hundratals döda de orsakar varje år, den blå rök och ozon lukt av elbränder förstöra dussintals hem och företag, uprooting familjer och ådra tusentals och åter tusentals dollar i skador på egendom.

Smarta elsäkerhetspraxis börjar i hemmet. Det finns mer att göra än att bara hålla vatten och andra ledare så långt bort som möjligt från din elutrustning och utlopp. Var på jakt efter slitna eller skadade elledningar, och ersätta dem omedelbart. Ta inte ändra eller ta bort den tredje, eller jord, stift för att göra dina pluggar passar in två-håls eluttag. Att arbeta på en bit av elektrisk utrustning, medan den är ansluten är en enorm no-no. Försök aldrig att dra eller lyfta en elektrisk anordning av dess nätsladd, antingen; den mest sannolika resultatet är att tråden isolering kommer tunna eller skift, vilket leder till en ökad risk för elektriska bränder.

Undvik overtasking dina vägguttag och förgreningsdosor genom att lägga fördubbling förlängningssladdar eller lägga utlopps multiplikatorer ovanpå utlopps multiplikatorer. Den enorma mängd ström som krävs för att stödja alla de saker du har inkopplad kommer med en kostnad: tillsatsvärme. Ledningarna i din vägg och förlängningssladden är utformade för att stödja en viss mängd ström och värme. När det märkström överskrids, hittar du att du har lämnat världen för elsäkerhet och gick in i betydligt mer skrämmande värld av elbränder.

När du är den första att upptäcka en elektrisk ström eller elektrisk brand, vet vad de ska göra. Ring för hjälp och omedelbart varna andra. Ofta orsakar elstötar en persons muskler att dra ihop, vilket gör det omöjligt för dem att släppa vad det är som elektrifiera dem. Gör inte misstaget att försöka dra bort dem med bara händerna, eftersom detta bara kommer att höja antalet för elstötar offer med ett. Försök istället att få strömmen avstängd snabbt, med hjälp av en trä kvast eller något annat icke-ledaren att koppla den felaktiga enheten från väggen.

Vet var dina brytare och säkringslådor är också, i fall det är en del av ditt hem infrastruktur som gör det electrocuting. Om du inte kan strömlös situationen, använder ett läderbälte eller trä kvast - försiktigt -! Dra offret bort från elektrisk fara. När offret är säkert klart av farorna, inklusive elektriska bränder som kan ha vuxit upp, kontrollera om en puls och regelbunden andning. Ge HLR och se till kvalificerad medicinsk hjälp är på väg.

Det är inte tillräckligt för att tänka elsäkerhet ibland. Du kan inte göra ditt hem elektriskt säker idag och sedan markera den utanför listan för alltid. Elektriska risker kommer alltid att hitta ett sätt att zappa den person som blir för självbelåtna om elsäkerhet. För att hålla ditt hem och familj säker från elektriska bränder och elchocker, måste du hålla medvetenhet och förebyggande på toppen av din lista, slit runda.

  • Säkringar i en fusebox.
  • Effektbrytare.
  • Elektriska poster såsom hårtorkar måste förvaras åtskilt från vatten för att förhindra risker.
  • Ett hushåll säkring. Det är viktigt att alltid använda en säkring med korrekt rating för ansökan.