I den grekiska mytologin, som var Sisyfos?

March 12

I den grekiska mytologin, Sisyfos var son till kung Aeolus. Aeolus regerade över Thessalien och Enarete, och grundade Ephyra som också är känd som Korint. Vissa källor nämner Sisyfos som far till Odysseus. Enligt dessa källor, Anticlea, Odysseus 'mamma blev gravid med Sisyfos' barn innan marring Laertes, som krediteras som Odysseus far i många texter om mytologi och i många myter själva. Han krediteras med grundandet av isthmiska spel att hedra Melicertes.

Sisyfos var dock inte såg vänligt på av hans samtida. Han är känd för att vara svekfull och listig. En listig karl, lyckades han ta sin brors tronen och förföra hans brorsdotter. Han hamnade i trubbel, men när han avslöjade ett antal Zeus 'hemligheter. Under hela den grekiska mytologin, åberopar vrede Zeus leder till många typer av straff, varav de flesta orsakar smärta och lidande. Sisyfos uppvisade också stor hybris mot Zeus, i tron ​​att han kunde överlista den stora guden av alla gudar.

För sina överträdelser, gudarna ställa en uppgift på Sisyfos som skulle stanna och frustrera honom genom tiderna. Han fick veta att rulla en stor sten till toppen av en brant sluttande backe. Emellertid har berget förtrollad så att det alltid skulle rulla ner till botten som det var på väg att nå toppen av kullen. Enligt grekisk myt, är Sisyfos fortfarande tilldelas denna frustrerande uppgift. Han kommer att rulla stenen till toppen av kullen bara för att titta på det rulla tillbaka ner igen för evigheten. Historien om Sysiphus refereras i Odysséen av Homeros.

Vissa människor tror att historien om Sisyfos användes för att förklara stigande och fastställande av solen, det vill säga att ständigt arbete representerade dagliga sol rörelser. I denna tolkning av Sisyfos, representerar hans sten solen, stiger bara till toppen av himlen varje dag bara för att sjunka tillbaka ner igen och lämna in till mörkret sedan öka igen.

Liksom många andra i rollistan som utgör den grekiska mytologin, har Sysiphus åberopats i konstverk och litteratur många gånger. Den stora 16-talet venetianska målare Tiziano Vecelli, som är allmänt känt som "Tizian" ägnat en hel duk till Sisyfos i 1549. I Tizian målning, är Sisyfos klädd i en vit höftskynke och en jordtonade skärp om midjan. I stället för att rulla stenen, han kämpar på dess tyngd på sina axlar.

  • Homer refererar Sisyfos i "Odysséen".