Vad är Fiber-Optic Lighting?

November 9

Fiberoptiska belysning hänvisar till användningen av optisk fiber, och dess förmåga att överföra ljus, som en källa av ljus för dekorativa eller praktiska tillämpningar. När optiska fibrer används för belysning, är de ibland insvept i buntar och därigenom ge dem förmågan att överföra bilder. Fiberoptiska belysning utnyttjar principen av total inre reflektion, överföra ljus genom hela längden av en optisk fiber med försumbar dimning eller förlust av energi.

Optisk fiber i sig består av flera inre lager, inklusive kärnan, som överför de ljusvågor, och beklädnad runt den. Kapslingen är tillverkad av ett material som har ett lägre brytningsindex än kärnan. Detta innebär att för ljus att passera från kärnan ut genom kapslingen, skulle det måste sakta ner. Istället de ljusvågor tar vad som kan kallas den minsta motståndets väg genom att reflektera endast i kärnan genom fiberns längd, för att sedan vara synlig i andra änden. Detta innebär att optisk fiber kan böjas runt hörn eller i en spiralform och fortfarande endast emittera ljus vid slutet av fibern.

Fiberoptiska belysning har en mängd olika användningsområden, från konst till medicin. I en vård sammanhang kan optiska kablar användas för att styra ljus på ett område där det inte finns en tydlig siktlinje, till exempel i vissa operationer där det är önskvärt att göra så liten ett snitt som möjligt. Denna användning av fiberoptisk belysning har lett till minskade återhämtningstider och färre komplikationer efter flera olika typer av verksamheter. Det har också blivit allt vanligare som ett arkitektoniskt redskap, för att överföra solljus till det inre av en byggnad, med målet att minska energikostnaderna.

Ett konstruktionsmaterial kallas LiTraCon utvecklades under 2001, delvis av ungerska arkitekten Aron Losonczi. LiTraCon står för "Ijustransmitterande betong", och är tillverkad på ett sådant sätt att de är genomskinliga. Fyra procent av vikten av denna typ av betong består av optiska fibrer, som tillåter ljus att passera genom det, i en begränsad omfattning.

Fiberoptisk belysning används ofta i dekoration, såsom i artificiella julgranar som inkorporerar upplysta optiska fibrer. Det finns även sätt att införliva fiberoptisk belysning till konstverk. Enkla, men ändå slående ljuskronor för hem och företag kan också göras med optisk fiber.