Hur effektiv är Ljusterapi för smärta?

October 25

Förespråkarna hävdar att en modern terapeutisk metod lindrar både fysisk och psykisk smärta: ljusterapi. Behandlingar kan emellertid vara bättre för vissa typer av villkor än andra. Individer och organisationer i de fysiska och mentala hälsa fält har främjat och framgångsrikt använt ljusterapi i krämpor allt från inflammatoriska sjukdomar till depression. Säker administrering och brist på skadliga biverkningar är två främsta fördelarna med denna typ av terapi, även om vissa forskare caution mot överexponering för skadliga ultravioletta strålar.

Vissa läkare använder ljusterapi för smärta i samband med inflammation. Irritation och svullnad av kroppsområden som leder, hud och mag-tarmkanalen kan dämpas med ljusterapi. Dessa behandlingar stärker blodcirkulationen och slappna spända muskler, vilket gör det lättare att röra sig och saktar kroppens defensiva inflammatoriska processer.

Man kan överväga ljusterapi för smärta som är omedelbar, men ljusbaserade behandlingar för kronisk smärta och långvarig läkning kan vara användbar också. Vissa färgljusterapier hjälpa till att återställa skadad vävnad. Inriktning ljusspektra som uppstår i kroppen - till exempel blått, rött eller vitt - inducerar produktionen av naturliga reparativ vätskor och hormoner som dödar vissa typer av bakterier. Experter använder vanligtvis en laser eller en hög energi lampa för dessa metoder. Sådana behandlingar har gett positiva resultat i acne eliminering, hårväxt, läkning av ärrvävnad, och många andra förhållanden.

Ljusterapi för fysisk smärta är en växande metod för behandling, men det kan vara lika effektiva i att hantera känslomässig smärta. Psykologer har länge erkänt att exponering för olika grader av ljus kan påverka en individs känslomässiga tillstånd. I själva verket, en typ av depression som kallas Seasonal Affective Disorder korrelerar de generellt mörkare vintermånaderna med en bedrövad sinnestillstånd. Forskare teoretisera att långa perioder av mörker störa kroppens naturliga cykler, eller dygnsrytm, vilket resulterar i efterföljande störningar i humör, sömnmönster, och allmänna energinivåer. Således kan ljusterapi med hjälp av ljusa ljuslådor hjälpa individer att återställa deras naturliga cykler och förbättra psykiskt välbefinnande.

Yrkes studier stöder effektiviteten av ljusterapi för smärta. Till exempel har infrarött ljusterapi framgångsrikt behandlas både specifika värk i kroppen och generaliserad smärta fibromyalgi. Dessutom den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) var en av de första stora organisationer att godkänna blått ljus terapi för vissa villkor. Även neonatal läkare administrera vitt ljus terapi för behandling av spädbarn hud gulnar, eller gulsot. Vidare har många psykologer, sjukgymnaster och läkare omfamnade ljusterapi som en giltig terapeutisk metod för sina egna behandlingsregimer.

En av de primära fördelarna med ljusterapi är dess brist på stora biverkningar. Behandlingar är generellt icke-invasiva, vilket innebär att ingen kirurgiskt ingrepp krävs. Som sådan är återhämtningsperioder minimeras. Vidare några av de biverkningar som ofta förknippas med traditionella mediciner - som huvudvärk, illamående eller dåsighet - ofta försumbara. Sömnstörning behandlingar kan framkalla biverkningar såsom upphetsning och små skakningar, dock. Extreme emotionell agitation har påståtts i enstaka fall också, så några större humörsvängningar bör omedelbart rapporteras.

Ultraviolett (UV) ljus presen kanske den största nackdelen med lätta terapier, eftersom denna typ av ljus kan skada huden, kroppens förmåga att bearbeta vitaminer, och även gener. Många utövare eliminera denna fara genom att använda Ijusemitterande anordningar som filtrerar ut UV-ljus, eller genom att praktisera svagt ljus laserterapi som inriktar sig på specifika områden av kroppen. Patienter som är känsliga för ljus på ögonen eller på huden, och patienter som tar läkemedel som ökar ljuskänsligheten, bör vara särskilt försiktig när man överväger ljusbehandlingar. Eventuella behandlingskurer bör diskuteras med en läkare. Mest övervakade behandlingar planerad till vissa tider på dygnet och under noggrant kontrollerade tidsvaraktig att minska risken för negativa effekter.

  • Ljus terapi kan användas för att behandla årstidsrelaterad affektiv störning.
  • Blått ljus terapi kan hjälpa klara upp akne.