Vad är en Triple Witching dag?

January 2

Även frasen tros ha sitt ursprung med häxorna i Shakespeares Macbeth, har en trippel witching dag inget att göra med besvärjelser eller grytor och allt att göra med lager och stängnings klockor. Det är en ekonomisk term, som avser den sista dagen i det kvartal då kontrakt för aktieoptioner, indexoptioner och framtida möjligheter alla gå ut vid samma tidpunkt. Triple Witching dagar äger rum den tredje fredagen i var tredje månad, i mars, juni, september och december.

Under en trippel witching dag, investerare och handlare har att besluta om att sälja sina optioner eller rulla dem över till nästa kvartal. Om de inte har vidtagit åtgärder före utgången av "utgångs fredag," beståndet kommer typiskt att bli värdelösa. Som ett resultat, ökar volymen av aktier som handlas på dessa dagar dramatiskt.

Med så många alternativ som köps och säljs och rullade över så snabbt, ofta fluktuerar värdet av dessa alternativ. Faktum värdet av aktieoptioner kan stiga eller falla för dagar före slutdatum fredag ​​som handlare förbereda för vad som komma skall. Som med alla förändringar på marknaden, kan dessa prisfluktuationer innebär goda nyheter eller dåliga nyheter för investerare.

Den handelsvolym och volatilitet, eller hur snabbt en säkerhetsförändringar i värde, är särskilt hög under den sista timmen av handel på den tredubbla witching dag. Den här gången, för närvarande 3-4 PM Eastern Standard Time, är känd som den tredubbla spöktimmen. Det är när Hollywood scenen för skrika och signalering på Wall Street golv är som bäst, med valutahandlare rusning för att lösa innan stängning klockan.

Även intensiv för daytraders, har Trippel witching dag generellt liten påverkan på långsiktiga investerare. I själva verket, experter rekommenderar köp-och-håll investerare att ignorera denna dag. De hävdar att de flesta fluktuationer kommer balansera efter en vecka eller så, och att fastna i spänningen av dagens handel kan leda till okloka beslut.

Många experter hävdar också att denna dag blir mindre dramatisk än namnet antyder av flera skäl. Den första är att branschen har vidtagit åtgärder för att minimera den efterföljande kaos, inklusive utspridning utgångsdatum av avtal för att ha lite höst i början av månaden. Erfarna handlare också lösa innan ett kontrakt avslutas, vilket minimerar volymen blandas på triple witching dag.

En annan anledning till att tredubbla witching dag, även kallad "Freaky Friday", blir mindre menings är att utgången av kvartalet faktiskt nu blivit en fyrdubbel witching dag. Detta beror på att enstaka lager terminer - buntar av en typ av lager, med näringsidkare spel på deras framtida värde - löper också den tredje fredagen i tredje månaden. Denna fjärde alternativet introducerades till den amerikanska marknaden för handel under 2002.

  • Begreppet "Triple Witching Day" kan komma från Shakespeares pjäs Macbeth.
  • Triple witching dagen är en särskilt hektisk tid för handlare och investerare.