Vad är en Bushwacker?

January 13

Bushwacking, även stavat bushwhacking, generellt är en form av gerillakrig. Bushwackers verkar utanför den officiella befäls oavsett armé, fraktion, eller orsaka att de stöder - även om de ibland kan arbeta tillsammans med eller åtminstone under inofficiella beskydd av konventionell militär myndighet. För det mesta, dock bushwackers tillhör små, självreglerade squads av civila som tar på sig att genomföra räder, bakhåll, och andra mobila taktik mot en större, formellt organiserad fiende. I USA: s historia, bushwackers spelat en roll i den amerikanska revolutionen, men är kanske mest känd för sina bedrifter i Missouri och Kansas under det amerikanska inbördeskriget.

Namnet bushwacker härstammar troligen från de fakta som en bushwacker döljer sig i buskarna och att en bushwacker bakhåll normalt fiender snarare än att engagera dem i formella strid. Bushwacking taktik kanske inte verkar så nyskapande eller ovanligt i modern tid där många stridande anställer liknande strategier och metoder. Under tiden för den amerikanska revolutionen och det amerikanska inbördeskriget, men det var generellt vanligare att motsätta arméer att träffa på ett öppet fält i strid. Överraskningsanfall och räder gick emot de konventionella regler för krigföring espoused i dessa epoker och snabbt förtjänat bushwackers ryktbarhet och en skräckinjagande rykte. Amerikanska bushwackers modelleras mycket av sin stridsstil på det av indianerna.

Fördelar ett bushwacker har typiskt över en konventionell kombattant inkluderar mobilitet, ökad förtrogenhet med terrängen, och överraskningsmomentet. En bushwacker och hans kamrater använder ofta sådan taktik som lura fiendens trupper i svår, olämpliga terräng eller smyga in fiendens läger. Dessutom är det sannolikt att genomföra stealth och reconnaissancebeskickningar en bushwacker.

Den Missouri-Kansas gränsen är en av de mer kända platser i bushwacking i amerikansk historia. Strife pyrde på gränsen mellan Missouri, en "slav-state", och Kansas, en "fri-state", långt innan de första skotten avlossades i det amerikanska inbördeskriget. När kriget började, Missouri var tekniskt fortfarande en del av unionen; federala trupper snabbt marscherat in state capitol att säkerställa att det förblev så. Officiellt skulle Missouri upprätthålla neutralitet under hela kriget, men den intensiva gerillakrig som härjade staten berättade en annan historia.

Bushwackers sid med konfederationen under kriget. I vissa fall, gjorde förbunds armén tillåta dessa revoltörer genom att ge dem provision som "parti rangers." En jayhawker var unionen-lojala motsvarigheten till en bushwacker och använt liknande gerillataktik; många Jayhawkers var Kansans som sprang räder över gränsen mellan Missouri-Kansas att bränna eller plundra västerländska missourian städer eller jordbruksmark. Den hårda strider mellan de två fraktionerna är ofta som en "inbördeskrig inom inbördeskriget", som grannar ibland kämpat mot grannar. I vissa fall har hela familjer förvisad från Missouri från unionistiska milismän - framtida amerikanska presidenten Harry Trumans morföräldrar var bland dem exil.

En av de mest kända amerikanska bushwackers är William Clarke Quantrill - en legendarisk figur vars eskapader är ofta lika romantiserad som de är ökända, beroende på vem som berättar historien. Quantrill band av gerillasoldater, som kallas Quantrill s anfallare, bildades 1861 som en grupp på cirka ett dussin män och blev snabbt en kraft att räkna med. Jesse James var en bushwacker i Quantrill trupp, som var hans bror, Frank och hans framtida partner i brott, Coleman Younger. Dessa män skulle senare vända hit-and-run taktik som de lärt sig av Quantrill till en av den amerikanska västern mest kända bank- och tåg-rån sprees.

Lawrence massaker, en av de mest blodiga händelser i historien av Kansas, var en signifikant bushwacking attack författad av Quantrill och hans anfallare. Den 21 augusti 1863, minst 300 bushwackers härstammade på staden Lawrence - ett epicentrum av unions aktivism och en bas för de Jayhawkers. De bushwackers plundrade Lawrence, plundring och plundring banker och butiker och sätta eld på staden och dödade minst hundra män. Som hämnd, Union General Thomas Ewing vräkt tusentals Missourians som bor i städer på Kansas-Missouri gränsen från sina hem, och sedan systematiskt bränna gränsstäder till marken.

  • Bushwackers är mest känd för sina bedrifter i Missouri och Kansas under inbördeskriget.
  • Bushwackers sid med konfederationen under inbördeskriget.