Hur gör Mosquitos Hitta Deras mål?

October 17

Kvinnliga myggor behöver suga blod av djur för att överleva. Som ett led i försöken att utveckla myggmedel, har forskare studerat parasit vanor myggor i detalj. Resultatet är repellenter som faktiskt fungerar ganska bra.

Om instängd i en tom bur, kommer en svärm av myggor slå sig ner på väggarna på buren och göra ingenting mycket. Men om varje timme, kommer hälften av myggor loss från väggen och flyga till en annan del av buren. Denna mygga vila halveringstid påminner vetenskapsmän halveringstiden för radioaktiva ämnen - hur länge efter vilken halva materialet sönderfaller.

När buren fylls med höga koncentrationer av koldioxid, droppar resten halveringstiden från en timme till cirka sex minuter. Myggor är mycket mer aktiv. Detta beror på att koldioxid frigörs av djuren när de andas ut, ger bort deras närvaro. Men denna explosion av aktivitet som inte varar för evigt - efter ett tag, få de myggor som används till koldioxid och återvända till sitt gamla vila halveringstid.

Nästa steg i experiment involverade en svärm av myggor i en vindtunnel med tre olika cylindrar. En av cylindrarna var varmt, en var våt, och en var varm och våt. Efter lite koldioxid släpptes in i tunneln för att röra upp myggor, visade det sig att ca 93% av de myggor landade på cylindern som var varm och våt.

När man trodde att myggor hittat sina mål genom att känna sin distinkt doft. Detta har senare visat sig vara falskt - myggor faktiskt hitta sitt mål baserat på värme, fukt och koldioxid i luften. Myggmedel, såsom dimetylftalat, arbete genom att förvränga den biologiska radar av myggor, vilket gör dem okänsliga för koldioxid. Avskräckande är stickande lukt till myggor som gör dem okänsliggjorda till sitt byte.

  • Myggbett kan leda till infektion av West Nile-encefalit, Western equine encephalitis, Mellanöstern equine encephalitis, St. Louis encefalit, La Crosse encefalit och japansk encefalit.