Hur testar jag Leptin nivåer?

October 15

Leptin är ett hormon som produceras av fettceller som signalerar till hjärnan när kroppen är mättad med mat. Helst bör leptinnivåer vara låg när den mäts på morgonen. Överviktiga människor nästan alltid har höga halter av molekylen, men deras hjärnor inte känner igen sin signal att känna full och sluta äta.

Denna förening upptäcktes ursprungligen i höggradigt obesa möss. Studie av deras genetik hittat en överviktig gen, vars produkt inte fungerar i dessa möss. Leptin sedan identifierades som föreningen som saknades i dessa mutanter. När mössen behandlades med denna molekyl, de förlorade i vikt. Detta fynd utgjorde grunden för ett antal viktminskning studier för att se om behandling med denna förening skulle kunna hjälpa människor att ta av vikt.

Att ge prov för att testa för leptinnivåer, är blod dras första sak på morgonen under fastan. Blodet kan lagras säkert i sju dagar, om kyld eller två månader om frysta. Bortsett från att testas av läkare, kan blod skickas till kommersiella företag att ha detta test utförs.

Leptin nivåerna testas av en känslig process som kallas ett ELISA-test. Antikroppar till hormonet är kopplade med ett enzym som kommer att ändra färg, om leptin är närvarande i blodet som testas. Det är möjligt att fastställa den exakta mängden av föreningen som mäts med denna process. De leptinnivåer hos kvinnor varierar från 3,9 till 30 ng / ml blod, medan de av män är lägre vid 0,5-12,7 ng / ml.

En av flera saker detta hormon gör i däggdjurs ämnesomsättning är att tala om för hjärnan att kroppen har ätit tillräckligt med mat. När testerna visar låga leptinnivåer, antyder det endokrina systemet fungerar korrekt eller att lämpliga mängder av detta enzym produceras. Höga nivåer är en indikation för att söka råd från en endokrinolog.

När sådana tester utförs på feta människor, de i allmänhet finns att producera en stor mängd av detta hormon, även i tidigt på morgonen fastande tester. Sådana patienter tros lida av leptinresistens, där deras hjärnor inte emot signalen att leptinnivåerna är höga. Detta anses analogt med typ diabetes patienter 2 som inte svarar på det insulin som finns i deras kroppar. Vissa enormt överviktiga människor inte producerar detta hormon alls, och kan dra nytta av injektioner av molekyler som produceras av genteknik och gör därefter gå ner i vikt.

  • Blod dras första sak på morgonen under fastan för att ge prov för att testa för leptinnivåer.
  • Leptin berättar hjärnan att kroppen har ätit tillräckligt med mat.
  • Överviktiga människor nästan alltid har höga halter av leptin.